Arend van Dam & Alex de Wolf, een tof duo geschiedenisboeken

Arend van Dam en Alex de Wolf slaan de handen alweer ineen. In  Hoe fel de zon ook scheen lezen kinderen van negen jaar of ouder verschillende verhalen over de Tweede Wereldoorlog. In Dat is Knap! Kunnen beginnende lezertjes in groep drie lezen over Rembrandt van Rijn, Piet Mondriaan en Leonardo da Vinci.

Arend van Dam en Alex de Wolf

Arend van Dam en Alex de Wolf ken ik langer als makers van succesvolle verhalenbundels met historische onderwerpen. De verhalen van Van Dam zijn toegankelijk en hebben vaak een interessante invalshoek. De illustraties van Alex de Wolf vertellen het verhaal erbij. Over hoe het eruitgezien moet hebben. Beide mannen laten daarbij zien dat ze in de boeken of het museum zijn gedoken. Wat je ziet en leest klopt. Er wordt niets mooier gemaakt, maar wel genuanceerd.

hoe fel de zon ook scheen

Hoe fel de zon ook scheen

‘Als het weer zo mooi is, dan kan er toch geen oorlog zijn?’. Die gedachte had Arend van Dam als kind toen hij op school hoorde over 10 mei 1940. De inval van de Duitsers vond plaats op een prachtige, zonovergoten pinksterdag. Het is één van de verrassende invalshoeken van waaruit Van Dam zijn verhalen beschrijft. Over de Tweede Wereldoorlog is al zoveel geschreven dat het lastig is om nog geen betreden pad te vinden. Je komt in Hoe fel de zon ook scheen dan ook regelmatig onderwerpen tegen die al eerder in (kinder)boeken zijn beschreven.

hoe fel de zon ook scheen Alex de Wolf en Arend van Dam

De invalshoeken van Van Dam

Toch heeft Arend van Dam, in samenwerking met Alex de Wolf die bekende onderwerpen zoals Anne Frank, de Hongerwinter, Nederlands-Indië of de Februaristaking vanuit een andere invalshoek beschreven. Zo blijven het het verhalen die als nieuw aanvoelen. De verhalen over de Breslauer-film met daarin Settela Steinbach, de dwangarbeiders in Duitsland en Willem Mengelberg zijn volgens mij nog niet eerder zo duidelijk in een kinderboek beschreven. In de verhalen over Corrie, Wilhelmina en de Engelandvaarders wordt de immense omvang van de oorlog duidelijk gemaakt.

In het verhaal van Arend van Dam over Breslauer en Settela Steinbach is de illustratie van Alex de Wolf alleen al een Penseel of Palet waard. Mogelijk allebei, wat mij betreft. Ook de illustratie van de achterhoofden van Eisenhower en Montgomery die naar een kaart kijken is een extra vermelding waard. Ik weet niet hoe De Wolf op die invalshoeken komt, maar zijn illustraties geven vaak een extra diepte aan het verhaal mee. Dat is knap.

Dat is knap!

Zelf lezen over lang geleden Dat is knap Alex de Wolf en Arend van Dam

Over knap gesproken. De verhalenbundel Dat is knap! maakt deel uit van de serie ‘Zelf lezen over Lang Geleden’. In dit hardcover boek staan drie verhalen over de bekende kunstenaars  Rembrandt van Rijn, Piet Mondriaan en Leonardo da Vinci. Sterker nog, de kersverse lezer uit groep drie kan zijn of haar hartje ophalen. Het zijn bij leuke, goed geschreven verhaaltjes die ergens over gaan. Niet ieder kind zit te wachten op sprookjes of dierenverhalen.

Alex de Wolf en Arend van Dam Dat is Knap

Het beeldverhaal van Alex de Wolf in Dat is Knap!

De illustraties van Alex de Wolf zijn dominerend in de verhalen die hij met Arend van Dam maakte. Van Dam en De Wolf werken vanuit hun eigen vak dusdanig goed samen dat het geheel een mooie, vrolijke en toegankelijke introductie is in de kunstgeschiedenis voor onze groep drie lezertjes. In deze bundel staan de levensverhalen van Rembrandt, Mondriaan en Da Vinci. Daarnaast leest je kind hoe Leonardo Da Vinci verf maakte, hoe Rembrandt etste en hoe Mondriaan steeds minimalistischer ging schilderen. Met een Jongste die in het najaar naar groep drie gaat en heel graag serieus genomen wil worden, denk ik dat Van Dam en De Wolf een boek naar haar hart hebben gemaakt.

Arend van Dam en Alex de Wolf brengen bijna vergeten verhalen onder de aandacht

In Hoe fel de zon ook scheen en Dat is knap! laten Arend van Dam en Alex de Wolf geschiedenis en kunstgeschiedenis zien en brengen daarmee die bijna vergeten verhalen opnieuw onder de aandacht.

Alex de Wolf en Arend van Dam

Specificaties boeken van Alex de Wolf en Arend van Dam

Titel: Hoe fel de zon ook scheen: Verhalen over de Tweede Wereldoorlog | Schrijver: Arend van Dam | Illustrator: Alex de Wolf | Jaar van Uitgave: 2020 | Uitgever: Van Holkema & Warendorf |9789000371136 | Voor meer info klik hier

Titel: Lang geleden- Dat is knap! | Schrijver: Arend van Dam | Illustrator: Alex de Wolf | Jaar van Uitgave: 2018 | Uitgever: Van Holkema & Warendorf |9789000357284 | Voor meer info klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

1 reactie

  1. Wat jammer dat van dit boek geen winactie is. Dit lijken mij welkome boeken voor de kinderboekenweek. Ideaal voor mijn overblijf bak en dan neem ik ze in het weekend mee voor mijn kleinkinderen om te lezen.
    Komen er meer winacties met boeken voor de kinderboekenweek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.