De verdwenen walvis – een magisch verhaal met een twist

Al sinds een klein meisje heb ik iets met walvissen, dolfijnen om specifieker te zijn. Geboren in Harderwijk, maar verder niet getogen, kwam ik graag in het Dolfinarium. Opgegroeid aan de Haagse stranden trekt de zee mij altijd. Van Hannah Gold had ik de laatste beer ook al gelezen dus ik was heel erg benieuwd wat voor magisch verhaal ze zou maken van de verdwenen walvis. Een verhaal met een twist van verdriet, doorzetten, vriendschap, hoop en mysterie!

Kennismaking met Rio

Wauw de eerste hoofdstukken van de verdwenen walvis kwamen even bij me binnen. Het verhaal begint met de kennismaking van Rio, de hoofdpersoon in het boek. Rio is 11 jaar en heeft een heftige jeugd gehad. In plaats van zorgeloos genieten is hij eigenlijk alleen maar bezig met voor zijn moeder te zorgen. Het komt erg dichtbij voor mij, en in verband met privacy wil ik hier liever niet over uitweiden verder. Het zorgt er voor dat ik snel verder wil lezen, niet als een vlucht maar om te weten hoe de twist gaat komen.
Rio moet door omstandigheden tijdelijk bij zijn oma gaan wonen. De reis van Londen naar Californië, helemaal alleen, naar een oma die hij zich niet meer kan herinneren. De eerste dagen is hij een typische tiener. Hij sluit zich vooral op en is boos en kwaad.

Ik heb respect gekregen voor zijn oma in dit verhaal. Zo rustig, zo afwachtend en zo vol liefde al is het wat stuntelig.

De verdwenen walvis

Gelukkig voor Rio is daar Marina. Een meisje van zijn leeftijd die geboren en getogen is op zee. Letterlijk woont ze op zee in de boot van haar vader die walvisspottochten organiseert. Zij weet Rio uit zijn schulp te krijgen en leert hem alles over walvissen. En dat is heel fijn want er is een bepaalde walvis die heel belangrijk is geweest voor zijn moeder. Witsnuit is een grijze walvis en zwemt twee keer per jaar langs de kust.

Rio ontdekt dat hij bepaalde gaves heeft en wordt lid van de crew aan boord van het schip van Marina haar vader. Hij ontmoet Witsnuit en ziet nog veel meer soorten walvissen. Maar dan wordt Witsnuit vermist. Rio voelt dat hij de enige is die hem kan redden en samen met Marina bedenken ze een plan.

de verdwenen walvis Hannah Gold

Magisch verhaal met informatie over walvissen

Door de gave van Rio maakt het de verdwenen walvis tot een magisch verhaal. Maar het verhaal heeft nog zoveel meer in zich. Ik noemde al het zorgen voor zijn moeder, de vriendschap met Marina, maar er is ook nog een educatief gedeelte. Beetje bij beetje omschrijft Hannah het leven van de grijze walvissen, leren we over de zeevervuiling en de gevaren die wij als mensen vormen voor alle dieren die leven in de zee. Dit doet zij op een bijzondere manier. Vol liefde voor de grote oceanen en zijn inwoners. Maar ook bezorgdheid over de toekomst.

Het is bijzonder dat deze grote machtige dieren ons CO2 probleem zo zouden kunnen oplossen als we ze niet zouden bedreigen. Maar de grote cruises, het afval in de zee en de visnetten zorgen voor grote problemen.

Zou het Rio met hulp lukken om Witsnuit te vinden? En hoe loopt het af met zijn moeder?

Hannah Gold en Levi Pinfold

Hannah Gold groeide op in een gezin waar boeken, dieren en de schoonheid van de natuur belangrijk waren. Ze schrijft daarom graag verhalen die haar liefde voor de planeet delen.
Op haar site zie je wat foto’s en filmpjes van haar eigen walvis spot avontuur dat ze samen met haar man deed en de basis vormde voor het schrijven van dit boek.

Levi Pinfold is illustrator en schrijver. Hij won vele prijzen voor zijn werk zoals de Book Trust Best New Illustrator en de UKla Picture Book Award.
De illustraties in dit boek zijn prachtig rauw en passen perfect bij het verhaal van de verdwenen walvis.

Een prachtig verhaal die ons leert over vriendschap, de mensheid in al zijn facetten en de krachtige oceaan!

Blogs thema zee

Wil jij een meer boeken lezen in het thema oceaan, walvis, plastic soep?

hoofdfoto hannah gold

Specificaties de verdwenen walvis

Auteur: Hannah Gold | Illustraties Levi Pinfold | Vertaling: Sandra C. Hessels | Uitgeverij Volt | 9789021473369 | 04 juli 2023 |  320 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.