Maria Montessori – Een Little People, Big Dreams prentenboek

Vroeger had ik nog nooit van Maria Montessori gehoord. Pas als gastouder ontdekte ik haar methodes waarin zij vernieuwende inzichten op het gebied van traditioneel onderwijs bracht. Als jong meisje had ze al grote dromen en dankzij haar ongelooflijke doorzettingsvermogen heeft zij heel wat bereikt. Natuurlijk hoort zij ook thuis in de serie Little People, Big Dreams van Uitgeverij De Vier Windstreken.

Synopsis Maria Montessori – Little People, Big Dreams

Dit boek maakt deel uit van de serie ‘Little People, BIG DREAMS’, waarmee zowel kinderen als volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke personen uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie. Het zijn bijzondere en inspirerende mensen, zoals Maria Montessori, van wie we veel kunnen leren. Elk deel laat zien hoe hun leven begon met een grote droom en uiteindelijk leidde tot een prominente plek in de wereldgeschiedenis.

Maria Montessori (Chiaravalle, 31 augustus 1870 – Noordwijk, 6 mei 1952) volgde al op jonge leeftijd haar eigen pad en ging naar een jongensschool om daar exacte vakken te volgen. Als volwassene werd ze de eerste vrouwelijke arts in haar land en specialiseerde ze zich in de zorg voor kinderen. Met haar vernieuwende inzichten op het gebied van onderwijs wist ze de traditionele manier van lesgeven volledig te veranderen. Ze richtte haar eigen Montessorischolen op die zich over de hele wereld verspreidden.

Prentenboekje

Het prentenboekje Maria Montessori hoort natuurlijk thuis op elke Montessorischool. Na de zomervakantie weet hij zijn weg wel te vinden op de Montessorischool in Den Haag waar ik werk. Eerst in de kleuterklassen en misschien later ook in de hogere klassen. Op een laagdrempelige manier is het leven van Maria beschreven. De nadruk wordt gelegd op haar doorzettingsvermogen. Als eerste meisje in Italië naar de universiteit! Natuurlijk is er aandacht voor haar ontdekking dat kinderen in ziekenhuizen gewoon helemaal geen speelgoed hadden. De verstandelijke beperkten in die tijd hadden het zwaar. Wat was Maria dapper dat ze deze kinderen in huis nam en ontdekte wat ze nodig hadden.

Illustraties Maria Montessori prentenboekje

In eerste instantie vond ik de illustraties prachtig in het Maria Montessori boekje. Mooie aardse kleuren met verftekeningen en goede emoties te zien op de gezichten. Maar op een gegeven moment kreeg ik ook een groot vraagteken in mijn hoofd.. Waarom is de roze toren bruin gemaakt? Waarom zijn de geometrische vormen niet blauw? Ik kan mij niet voorstellen dat ze in Italië of andere landen andere kleuren hebben van haar materiaal dat ze zo met zorg bedacht heeft.

geometrische vormen

Het geeft mij als leerkracht wel weer een leuk element voor als kinderen aan de slag gaan met dit boek. Zoek de verschillen met het materiaal in onze klas.

Andere delen met recensie Little People, Big Dreams

Zonder recensie in het Nederlands verschenen

Maria Montessori prentenboekje Little People Big Dreams

Specificaties Maria Montessori Little People, Big Dreams

Auteur: Maria Isabel Sánchez Vegara | Illustraties Raquel Martin | Vertaling: Antje Schoehuys-Blaak | Uitgeverij de vier windstreken | 9789051169591 | 12 mei 2023 | 36 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.