Rightbrainer, een survival handboek voor origineel denken

Rightbrainer – het survival handboek voor origineel denken is een interessant boek over het ontstaan en generen van ideeën. Best abstract: wat is nu eigenlijk een idee? En tegelijkertijd zitten we vaak vol met ideeën, in je werk maar ook privé. Rightbrainer is geschreven door Marijn van der Poll. Van der Poll heeft zijn eigen ontwerpstudio in Eindhoven, waar hij onder andere producten ontwerpt. Maar hij is bijvoorbeeld ook adviseur van overheidsorganisaties en spreker. En hij houdt zich dus bezig met het thema ideeën: hoe ontstaan ze, hoe kun je zelf (betere) ideeën creëren?

Marijn van der Poll

Rightbrainer begint met de titel: de rechter hersenhelft. Of eigenlijk juist met de linkerkant. Deze hersenhelft is bij de meeste mensen goed en het sterkst ontwikkeld. De focus op school ligt op taal en rekenen, rationeel denken. Als we problemen moeten oplossen proberen we het te categoriseren, en vanuit logica tot een oplossing te komen. Lekker lineair, van a naar z in een strakke lijn. Tegelijkertijd zien we ook dat zo’n oplossingsrichting toch vaak anders uitpakt.

Het leven loopt vaak niet in een strakke georganiseerde lijn van a naar z. En de problemen waar we tegenwoordig tegen aan lopen, werp maar eens 1 blik op het journaal, zijn veel complexer. En dat vraagt dus iets anders dan alleen te varen op onze linkerhelft. Gelukkig hebben we ook de rechterkant. Alleen is het tijd om die verder te ontwikkelen, zodat we hem beter kunnen inzetten, zo betoogt Van der Poll in Rightbrainer.

Rightbrainer

De rechterhersenhelft ontwikkelen

Om de rechterhersenhelft als ideeën-generator beter te ontwikkelen, moeten we oefenen. Net als de andere vakken die we op school leren, alleen hoort deze daar niet bij. Door te oefenen ontwikkel je de vaardigheid om origineel te denken en daarmee ideeën te bedenken. Om tot goede ideeën te komen is het belangrijk om betere vragen te gaan stellen. In rightbrainer lees je uitgebreid dat een goede vraag helpt je om in een soort onderzoekende modus te komen. En daarmee wordt het proces in gang gezet om tot ideeën te komen. Dat proces bestaat uit uitpluizen en verkennen, maar ook tot weer schrappen en
terugbrengen naar de kern.

Rechts en links samen

Vervolgens gaan de linker- en rechterhersenhelft samen aan het werk, om zo alle informatie rondom het idee te interpreteren en er concreet mee aan de slag te kunnen gaan. Rightbrainer is een boek met volop voorbeelden om het belang van creatief of origineel denken te benadrukken. Waardoor je problemen anders kan aanpakken en de complexiteit benaderd voor wat het is, in plaats van het alleen simpeler of in een onderdeeltjes aan te pakken.

Marijn van der Poll

Rightbrainer

Rightbrainer is voor mij een boek wat je laat nadenken over hoe je zelf eigenlijk nadenkt, en tot ideen komt. Hoe snel schiet ik in bekende oplossingen, hoe vrij kan ik echt kijken naar een vraagstuk. Of het nu gaat om iets wat speelt op mijn werk, of juist thuis. Dat maakt eigenlijk niet uit.

Ik vond het boek soms wel wat lastig om te lezen. In het begin staat Rightbrainer best lang stil bij het belang van de ontwikkeling van de rechterhersenhelft en het feit dat we dat niet echt leren te gebruiken. En ik vond het soms wat zoeken naar hoe je het dan echt anders doet. In een survival handboek, zoals op de voorkant staat, verwacht ik iets meer heldere stappen (ook in layout). Maar dat kan heel goed een wens zijn van vooral mijn linkerhersenhelft..!

Gebied 19

Specificaties Rightbrainer

Auteur: Marijn van der Poll | Uitgeverij Lev boeken | Juni 2023 | 9789400516434 | 160 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.