Rozen voor de zwijnen – een boek vol spreekwoorden en Bruegel

Wat een prachtig boek heb ik hier naast mij liggen. Rozen voor de zwijnen is een boek vol kunst. De schilderijen van Pieter Bruegel bevatten namelijk zoveel taal, zonder woorden. Ted van Lieshout beschrijft op een aansprekende en zeer kenmerkende manier de schilderijen. Voor jong en oud geschikt, voor school en ook voor thuis. Ik laat je er graag iets van zien!

Rozen voor de zwijnen

Rozen voor de zwijnen

Kom, ik wil je een bijzonder schilderij laten zien.
Wat is er bijzonder aan?
Het is een schilderij over taal!
Er staan minstens honderd verborgen boodschappen op.

Rozen voor de zwijnen, achterflap

Ted van Lieshout houdt van kunst. En van taal. In Rozen voor de zwijnen laat hij je alle hoeken zien van een beroemd schilderij van Pieter Bruegel de Oude. En terwijl hij dat doet, komen veel, heel veel verdwenen spreekwoorden weer even tot leven. Maar ook uitdrukkingen waar je vandaag de dag wat aan hebt, passeren de revue.

Vol spreekwoorden

Zoals gezegd, Rozen voor de zwijnen staat vol spreekwoorden. Een heel aantal kende ik er al, maar er staan er zo’n 100 op dus zeker niet allemaal! Bijvoorbeeld: Daar hangt het mes uit of Paardenkeutels zijn geen vijgen. Kende jij deze ook niet? Dan moet je gauw het boek gaan lezen, want Ted van Lieshout laat je er beeld bij zien EN zorgt voor een uitleg. Het beeld er bij komt vanuit het schilderij ‘De verkeerde wereld’ en allerlei andere bronnen die Van Lieshout heeft gezocht bij de spreekwoorden.

Rozen voor de zwijnen is een gesprek met de lezer. Dit leest echt heerlijk. Alhoewel, met de lezer, zo heb ik het opgevat. Maar er worden ook vragen gesteld. Het grappige is dat deze vragen heel vaak de vragen waren die ik zelf ook wilde stellen op dat moment. Daarom las het ook echt alsof Van Lieshout mij persoonlijk uitleg gaf over het schilderij, de overige bronnen en bovenal de spreekwoorden.

De opmaak van Rozen voor de zwijnen is heel prettig. Je kunt in één oogopslag zien of er op een bladzijde een spreekwoord staat en zo ja, welke. Door de verschillende kleuren en lettertypes is het boek heel goed leesbaar en ook snel scanbaar als je iets opzoekt. Je kunt natuurlijk ook altijd gebruik maken van de handige legenda, die op twee manieren is gemaakt. Ten eerste is het schilderij van Bruegel afgebeeld met de 111 bijbehorende spreekwoorden en ten tweede is er een legenda van spreekwoorden op alfabet van de belangrijkste woorden.

Ted van Lieshout

Door Rozen voor de zwijnen anders kijken naar kunst

Nog niet eerder heeft een boek mij zo aangezet tot het zien van talige uitingen in kunst. Rozen voor de zwijnen lukt dit op een heel aansprekende manier. Het lezen is vermakelijk, maar tegelijkertijd ook heel educatief. Dit maakt het goed te gebruiken voor onderwijsdoeleinden, voor zowel het basisonderwijs als het Voortgezet Onderwijs. Daarnaast is het thuis ook erg leuk om kinderen in te laten kijken. Je kunt het mijns inziens voor verschillende leeftijden inzetten. Voor basisschoolkinderen, met name de bovenbouw, maar absoluut ook voor volwassenen. Ik heb er iets van geleerd, mijn oudste dochter ook.

Het leuke van Rozen voor de zwijnen is dat het grote schilderij wordt opgedeeld in hele kleine details. Dit maakt dat je lang naar het schilderij blijft kijken en dat je ook naar volgende schilderijen een meer gedetailleerde kijkhouding krijgt. Het is ook erg leuk om kinderen, en dat kunnen al heel jonge kinderen zijn, de detailafbeeldingen te laten zoeken in het grote schilderij. Ook is het tof om kinderen spreekwoorden te laten raden. Welke denk je terug te zien op het schilderij van Bruegel? Dit kun je checken in het boek.

Ted van Lieshout

Rozen voor de zwijnen is niet het eerste boek over kunst dat Ted van Lieshout schreef. Op school gebruiken wij Wat is kunst? ook heel regelmatig. Andere boeken van Ted van Lieshout zijn:

Wil je meer boeken over kunst lezen? Kijk dan ook eens bij onze verzameling kunstboeken.

Specificaties Rozen voor de zwijnen

Auteur: Ted van Lieshout | Uitgever: Leopold | april 2023 | 112 pagina’s | hardcover | 9789025884611 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.