Schaduw van de lahr – een echte pageturner

Het leuke van het schrijven voor een boekenblog is het lezen van boeken die voor mijzelf wat minder voor de hand liggen. Schaduw van de lahr is een boek in het fantasy genre. Absoluut niet mijn favoriet, maar…. dit boek is wel mijn favoriet binnen dit genre geworden! In een paar dagen had ik de 611 bladzijdes uitgelezen. Dit heeft mij wat nachtrust gekost, want ik kon gewoonweg niet stoppen met lezen. Dus gaaaaap… nu tijd voor mijn recensie!

Schaduw van de lahr hoofdfoto

Schaduw van de lahr

Dawit is verstijfd van angst als hij tijdens een beleg oog in oog komt te staan met de machtige lahr: verachtelijke wezens die chaos en vernietiging brengen in heel Jahan.

Prinses Shirin Mazal wentelt zich juist in de bescherming van de Reignovar. Deze majustueuze adelaars brengen haar koninkrijk niets dan vrede en voorspoed. Maar dan slaat het gruwelijke noodlot toe.

Dawits dromen over een grootse toekomst worden door een aanvallend leger aan diggelen geslagen. Alun brengt hem bij en redt zijn leven. De mysterieuze jongen draagt een verzegelde brief bij zich, die hij in het verre zuiden moet bezorgen. En omdat Dawit er niets voor voelt zich verplicht bij de vijand aan te sluiten, gaat hij met Alun mee op een avontuurlijke reis vol gevaarlijke ontdekkingen. Terwijl hun vriendschap opbloeit, opent zich een wereld voor Dawit die hij nooit voor mogelijk had gehouden. Gaandeweg beseft hij dat hij prinses Shirin nodig heeft om te overleven en een einde te maken aan alle ellende.

Een duistere man heeft macht over de ratten en kan de lahr beheersen. Met meedogenloze ambitie werkt hij toe naar een gruwelijk doel.

Twee verhaallijnen

Schaduw van de lahr start met twee verhaallijnen. Zoals altijd heb ik direct een voorkeur voor een bepaalde lijn, voor mij is dat die van Shirin. Ik word direct meegezogen in de gebeurtenissen in haar familie. Al gauw kan ik de gebeurtenissen bij Dawit ook erg waarderen en wisselen ze elkaar in een goede balans af.

Bij fantasy boeken vind ik vaak de namen van personen, steden en symboliek lastig te onthouden. Dit maakt dat ik snel afhaak of zaken door elkaar ga halen. Ik begreep in het begin dan ook niet waarom lahr met een kleine letter werd geschreven en Reignovar met een grote, maar dit heb ik kunnen checken bij Inge de Vries, de auteur. Inge vertelde mij dat de lahr(on), de laagste, negatieve plaats hebben als je het hierarchisch wil bekijken. Dit maakt dat ze ze niet met een hoofdletter schreef. Als ik dit soort dingen begrijp, en dat deed ik, dan wordt het verhaal steeds meer eigen. Op een gegeven moment wist ik moeiteloos de steden en personen uit elkaar te halen. Een compliment voor Inge, want dat is nog niet vaak gelukt bij mij in dit genre.

De personages in het verhaal zijn goed beschreven en erg mooi uitgediept. Ik vind het prettig om een veelomvattend beeld te krijgen van een persoon, zeker in zo’n lang verhaal. Er is dan ook alle ruimte voor, om dit gedurende de verschillende gebeurtenissen te beschrijven en te verdiepen.

Wallen onder mijn ogen van Schaduw van de lahr

Zoals gezegd werd ik enorm in het verhaal van Schaduw van de lahr getrokken. Ik kon gewoonweg niet meer stoppen met lezen. Tot laat in de avond, nacht, las ik door. Het boek is erg dik, veel dikker dan ik normaal pak, maar dit heb ik totaal niet gemerkt. In een week tijd had ik het uit! Er is dan ook niets in het boek wat te lang gerekt is naar mijn zin, iets waar ik wel een beetje bang voor was. Het verhaal van Dawit heeft gewoon veel tekst nodig, er gebeurt ook zoveel!

Een dik boek

Inge heeft de Schaduw van de lahr heel prettig leesbaar geschreven. Haar taalgebruik is aansprekend en de hoofdstukken zijn goed van lengte. Dit maakt dat je steeds denkt ‘nog één hoofdstukje dan’. Ze werkt ook niet naar één hoogtepunt toe in het boek, maar er zijn meerdere cycli te onderscheiden in het verhaal. In het midden van het boek is er een zeer verrassende wending, die ik echt niet aan zag komen. Geweldig! Toch zakt het boek voor mij daarna niet in en heb ik genoten tot het einde.

Ik ben echt gek op de symboliek in het verhaal. Het verschil tussen arm en rijk, goed en kwaad en de balans die hersteld dient te worden in het rijk. Deze grootste metaforen zijn gemakkelijk te vertalen naar de huidige samenleving. Een diepere laag, wat ik zeer knap vind in een debuut. Want dat is het, Inge heeft Schaduw van de lahr als debuut geschreven.

Inge de Vries

Inge de Vries heeft een heel aansprekend stukje op de flaptekst geschreven over zichzelf. Daaruit blijkt dat ze heel muzikaal is, dat is zelfs haar werk, en dat ze zelf heel bang voor ratten is. Een grappig detail, want dat is een thema in het boek. Inge schrijft voor haar werk ook, commerciëlere teksten vooral, en Schaduw van de lahr is zoals gezegd haar boekendebuut.

Is er dan niets aan te merken op Schaduw van de lahr? Nou eigenlijk maar 1 ding… dat het letterlijk een zwaar boek is. Niet ideaal voor het lezen in bed. Maar laat dat je absoluut niet tegenhouden!

Een hoofdstuk

Specificaties Schaduw van de lahr

Auteur: Inge de Vries | Uitgeverij: Zilverbron / Zilverspoor | Februari 2022 | 613 pagina’s | 9789463084239 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.