Stormwachter – de kaarsenmaker van Arranmore, een begin

De Stormwachter – de kaarsenmaker van Arranmore is het eerste deel van een trilogie, geschreven door Catherine Doyle. Een fantasy boek voor kinderen tussen de 10-12 jaar, maar ik denk ook wel voor oudere kinderen, want ik vond het zelf ook leuk om te lezen. In het verhaal komt hoofdpersoon Fionn aan op het eiland Arranmore in Ierland, het eiland waar zijn opa woont. En dit eiland blijkt een bijzondere plek, wat extra tot leven komt zodra Fionn van de boot af stapt.

Stormwachter - de kaarsenmaker van Arranmore

De Stormwachter

Fionn en zijn zus Tara gaan logeren bij hun opa. Hun moeder blijft thuis om even bij te tanken, hun vader is overleden. Opa is een mysterieuze man die in een klein huisje op het eiland woont. Het huis is volgestopt met spullen en overal staan kaarsen met geheimzinnige namen erop. Fionn merkt dat hij zich anders voelt zodra hij op het eiland komt. Het is alsof het eiland tegen hem praat.

Door ontmoetingen met andere eilandbewoners komt Fionn er achter dat zijn opa de Stormwachter van het eiland is, van Arranmore. De Stormwachter zorgt er voor dat het eiland haar magische krachten houdt, en dat het beschermt wordt tegen vijanden die juist het eiland en de magische krachten willen overnemen. Elke generatie bewoners heeft een Stormwachter en omdat opa al oud wordt, breekt de tijd aan voor een nieuwe. Het eiland zelf zal duidelijk maken wie dat wordt, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Eiland Arranmore
Het eiland Arranmore ( foto van www.lonelyplanet.com)

De kaarsen

De magie van het eiland blijft lang ongrijpbaar voor Fionn. Wel wordt duidelijk dat de kaarsen uit opa’s huis hier iets mee te maken hebben. Fionn slaat de waarschuwingen van opa in de wind en gaat zelf op onderzoek uit. Langzamerhand wordt duidelijker wat de rol is van de kaarsen in de functie van Stormwachter. Dat brengt Fionn ook in de problemen, zeker wanneer zijn zus Tara verdwijnt en hij een reddingsactie inzet.

De stormwachter leest als een film

Ik heb eigenlijk niet zoveel met fantasy achtige boeken, maar ik vond de Stormwachter echt mooi om te lezen. Schrijfster Chatherine Boyle bouwt het geleidelijk op, waardoor je meegaat in de magie. Zij groeide zelf op in Ierland en heeft De Stormwachter serie gebaseerd op verhalen van haar zeemansvoorouders en van haar grootouders die daadwerkelijk op het eiland Arranmore zijn opgegroeid. Zelf ben ik eens naar Dublin gevlogen en vlak voor de landing vlogen we langs de ruige kust, waar allerlei ‘rook’-pluimen uit het groene heuvellandschap omhoog dwarrelden. Dat zag er mystiek uit. Bij het lezen van dit verhaal, moest ik gelijk aan dat beeld denken. Ik ga dus met veel plezier het tweede deel lezen.

deel 1 van de trilogie

Specificaties Stormwachter: de kaarsenmaker van Arranmore

Auteur: Catherine Doyle | Uitgever: Fantoom / Baeckens Books | Vertaald door Maria Postema | Mei 2019 | 9789059245839 | 352 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.