Fred, een klassiek prentenboek opnieuw uitgebracht

Als het over katten gaat ben ik vaak wel geïnteresseerd. Dus ook Fred wil ik graag reviewen. Voorheen woonden er 4 katten bij ons, inmiddels helaas nog maar één. Ik hou van het gezelschap dat katten geven. Maar ook van hun eigenzinnigheid. En helaas hoort bij huisdieren ook verlies en een waardig afscheid. Dit is het afscheid van Fred.

voorkant Fred met kat die in het boek bijt

Het grote geheim van Fred

Alle buren zijn verdrietig als ze van Nick en Sophie horen dat Fred, hun kat, dood is. Iedereen kende Fred omdat hij in de hele buurt zijn kattenslaapjes deed: op muren, auto’s en vuilnisbakken. Of in huis op de strijkplank, in de wasmand of op de ijskast. Eigenlijk sliep Fred altijd – al onderbrak hij zijn slaap soms om spinnend op schoot te zitten en te eten. Nick en Sophie worden midden in de nacht wakker van een vreemd geluid in de tuin. En daar ontdekken ze het grote geheim van Fred, hún Fred, de beroemdste kat van de wereld!

Een verhaal over een kat dus

Inmiddels kennen en lezen velen de toffe kattenserie Warrior Cats. Verder heb ik afgelopen maanden ook enkele toffe boeken gelezen met katten in de hoofdrol. Allemaal heel verschillende verhalen. En zo is ook Fred weer een ander verhaal over een kat. De hoofdrol is weggelegd voor Fred. Maar al bij de eerste pagina kom je te weten dat hij is overleden. Slik. De kinderen Nick en Sophie halen herinneringen op met de mensen uit de buurt. Want Fred kon heel goed slapen zoals de meeste katten. En slapen deed hij werkelijk overal.

Fred wordt begraven in de tuin. Een intiem afscheid van Nick en Sophie met hun ouders. Het verdriet en de herkenning is groot. Voor iedereen die al eens een huisdier verloor is dit het minst leuke. Maar als Nick en Sophie die nacht in bed liggen worden ze wakker van een hoop gemiauw in de tuin. De kinderen gaan kijken. Er blijkt nog een herdenking voor Fred te zijn. Georganiseerd door Peentje, de kat van mevrouw Kits. En tijdens een herdenking wordt er vaak over de overledene gesproken. Hoe magisch dat Nick en Sophie daar bij mogen zijn. En wat komen ze bovendien allemaal wel niet te weten over hun lieve slaapkopje Fred?

bladspiegel 1/2 onze kat is dood

Posy Simmonds

Fred was het allereerste prentenboek van Rosemary Elizabeth “Posy” Simmonds. Het was meteen een succes en werd in Nederland bekroond met een Vlag en Wimpel. De gelijknamige film werd bovendien genomineerd voor een Oscar. Posy Simmonds schrijft boeken voor kinderen en volwassenen en tekende jaren lang voor The Guardian. Deze Engelse tekenaar en schrijfster ontving diverse prijzen waaronder Cartoonist of the Year en de Britisch Comic Award en diverse nominaties.

Hoge knuffelgehalte

De illustraties in Fred zijn heerlijk herkenbaar. De knijpoogjes die katten je kunnen geven, de poses waarin ze slapen, het hoge knuffelgehalte. Je vind het allemaal terug in deze lieve illustraties. Een ode aan Fred, een ode aan elke kat. En een afscheid om nog eens over na te denken. En over te fantaseren. Misschien heb jij ook wel een beroemde kat.

Een leuk prentenboek voor jong en oud. Om met kinderen het verlies te bespreken. Of als troost aan volwassenen cadeau te doen. Ik begrijp helemaal waarom De Harmonie dit boek uit 1987 opnieuw heeft uitgebracht. Zo kunnen nieuwe generaties opnieuw kennismaken met Fred.

Leestips:

bladspiegel 2/2 met nieuwsgierige kat over het boek gebogen

Specificaties Fred

Auteur en illustraties: Posy Simmonds | Vertaling: Barbara van Kooten | Uitgeverij: De Harmonie | 9789463361736 | 2023 | 22 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.