Vik maakt een vlindertuin en Rosie kweekt radijsjes – pop-up prentenboeken

Lemniscaat werkt ook dit jaar weer samen met National Trust. En dat levert net als vorig jaar weer twee prachtige pop-up prentenboeken op over de natuur dichtbij. Vik maakt een vlindertuin en Rosie kweekt radijsjes zijn twee boeken die informatief zijn geschreven, maar wel echt aandoen als een verhaal. Met prachtige illustraties!

Vik maakt een vlindertuin

Vik maakt een vlindertuin

Een glanzende kaft vol met bloemen en vlinders ligt voor me. Maar als ik beter kijk zie ik nog meer dieren. Vik de beer natuurlijk die dus een vlindertuin gaat maken. Maar ook een lieveheersbeestje en worm. De kinderen raken al gauw nieuwsgierig dus tijd om het boek te gaan voorlezen.

Vik houdt wel van tuinieren en zijn hele tuin ziet er mooi uit, behalve een zonnig hoekje. Het lieveheersbeestje heeft wel een idee en samen met de regenworm gaan ze Vik helpen. Vik wil alle brandnetels al weg halen, maar daar zitten hele kleine vlindereitjes op. Dus daar moeten er wel een paar van blijven staan. Maar als Vik een vlindertuin gaat maken moet hij nog wel zorgen voor bloemen waar vlinders van houden.
Dus er moet gespit worden, harken en zaaien van de bloemzaadjes. Natuurlijk ook water geven en dan geduld hebben. En dat is nog wel lastig voor Vik. Want als de sprietjes omhoog groeien en de wortels omlaag is er van een vlinder nog niet veel te zien.

Heel duidelijk wordt uitgelegd hoe een vlinder eieren legt en dat hier rupsen uitkomen die uiteindelijk weer veranderen in een vlinder. Een prachtige cyclus! En precies als de vlinders uit hun cocon komen en hun vleugels zijn gedroogd is de vlindertuin die Vik heeft gemaakt klaar!

Lestips heb ik niet zelf bedacht bij dit boek, want Lemniscaat heeft dit uitvoerig gedaan. Je kunt ze hier gratis downloaden!

Rosie kweekt radijsjes

Net zoals bij Vik maakt een vlindertuin zien we op de kaft van Rosie kweekt radijsjes weer een worm en een lieveheersbeestje. Dit keer gaan ze een andere dierenvriendje helpen in de tuin. Rosie, een konijn, is dol op radijsjes eten.. Ze is er zelfs zo dol op dat als ze een wens mocht doen ze zou wensen dat ze zoveel radijsjes kon eten als ze wil.

Ze kocht zaadjes en was eerst teleurgesteld dat ze zo klein en bruin waren. Maar lieveheersbeestje legde het allemaal rustig uit en samen gingen ze op zoek naar een geschikte plek om de zaadjes te planten. Ook hier leren de kinderen weer hoe belangrijk het is om geduld te hebben. Want het duurt natuurlijk wel even om radijsjes te laten groeien.

Waar de bloemen uit Vik zijn vlindertuin al snel boven de grond groeien is dat bij Rosie haar radijsjes wel anders. Die groeien namelijk onder de grond! Rosie snapt er niks van, en kijkt in haar boek (een flapje heel leuk gedaan!). En dan is het eindelijk tijd om een radijsje te plukken!

Lestips heb ik niet zelf bedacht bij dit boek, want Lemniscaat heeft dit uitvoerig gedaan. Je kunt ze hier gratis downloaden!

Rosie kweekt radijsjes

National Trust

Beide boeken zijn uitgeven in samenwerking met de National trust.

De National trust is een organisatie in Angelsaksische landen die historische en natuurlijke monumenten beheert als een nationale trust. Hier kun je ook hele leuke creatieve lessen vinden die met de natuur te maken hebben. Zoals bloemzaadballen en bijenhotels.

Schrijvers Vik maakt een vlindertuin en Rosie kweekt radijsjes

William Petty is een Engelse kinderboekenauteur die in Hackney, Engeland woont. Met »Bibi plant een boom« zette hij de plantenprentenboeken voort die zijn overleden moeder Kate Petty samen met Axel Scheffler maakte. Vik maakt een vlindertuin en Rosie kweekt radijsjes zijn nog door Kate geschreven voor ze op 55 jarige leeftijd aan kanker overleed. William Petty probeert om ingewikkelde dingen eenvoudiger te maken voor kinderen. Hij beklimt graag heuvels, leert vreemde talen, kijkt naar dieren, reist met de trein of zingt karaoke.

Illustrator Axel Scheffler

De illustraties in beide boeken zijn gemaakt van Axel Scheffler. Een van mijn favoriete illustrators. Vele kennen hem van de Gruffalo of van het prachtige boek samen. Er wordt gebruik gemaakt van heldere kleuren en duidelijke vormen in de illustraties.
Het element van de flapjes waarbij je onder de grond kunt kijken vind ik geniaal bedacht. Want onder de grond gebeurd nog zoveel meer voordat je bloem, plant of boom boven de grond uitkomt. Gelukkig verteld de worm wat er gebeurd.

Achterin Vik maakt een vlindertuin en Rosie kweekt radijsjes staan nog handige plant en zaai tips. Ik kijk uit naar meer boeken als Vik maakt een vlindertuin en Rosie kweekt radijsjes. Hele moestuinen zijn nog te vullen 😉

Vik maakt een vlindertuin

Specificaties Vik maakt een vlindertuin

auteur: Kate Petty | Illustrator Axel Scheffler | Vertaling Johanna Rijnbergen | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047716006 | 28 maart 2024 | 16 pagina’s | Meer informatie vind je bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol* of bij uitgeverij Lemniscaat

Rosie kweekt radijsjes

Specificaties Rosie kweekt radijsjes

Auteur: Kate Petty | Illustrator Axel Scheffler | Vertaling Johanna Rijnbergen | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047715993 | 28 maart 2024 | 16 pagina’s | Meer informatie vind je bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol* of bij uitgeverij Lemniscaat

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.