Anna van der Breggen: mijn leven achter het erepodium

Wielrenster Anna van der Breggen heeft in haar boek Anna, mijn leven achter het erepodium, haar wielrenleven (tot nu toe) vertelt. Voor de niet-wielrenners of sportliefhebbers: Anna is Olympisch kampioen en Wereldkampioen. Met een prijzenlijst die nog veel langer is. Heel succesvol dus. En op haar 31e gaat ze met pensioen, later dit jaar.

Anna, mijn leven achter het erepodium


Een topwielrenster word je niet alleen

Anna van der Breggen vertelt in ‘Anna, mijn leven achter het erepodium’ zelf haar levensverhaal. Daarbij wordt gelijk duidelijk dat haar man, familie en ploeggenoten enorm belangrijk zijn voor haar persoonlijk. Maar ook voor haar wielercarrière. Niet alleen vertelt ze er zelf over, ze laat deze belangrijke mensen ook zelf aan het woord. Ouders, broer, zus, maar ook ploeggenoten vertellen over hun ervaringen met Anna en hoe ze kijken naar haar loopbaan en successen. Het is grappig om te lezen dat Anna wel heel fanatiek was (en is natuurlijk) in het fietsen zelf. Maar eigenlijk niet zo bezig was met het topsporter worden. Ze keek geen Tour de France bijvoorbeeld, herkende de gele trui niet en leek zelf haar talent nog niet zo te zien.

Anna, mijn leven achter het erepodium anna

29 korte verhalen in ‘Anna van der Breggen, mijn leven achter het erepodium’

Het boek is geschreven in 29 korte hoofdstukken, die zo allerlei kanten van Anna van der breggen en het wielrenleven laten zien. Van de hongerklop tot ‘zuster Anna’, over de (ongelijke) financiën en wielrennen in coronatijd. Zo krijg je een mooi overzicht van allerlei onderdelen die te maken hebben met het professionele wielrenleven, en vooral ook hoe Anna daar zelf naar kijkt. Vriendelijk, bescheiden en in ontwikkeling. Op haar 31e besluit ze met pensioen te gaan, na het seizoen 2021, om als ploegleider verder te gaan. Als je het boek leest zie je de ontwikkeling die ze doormaakt, wat nu uitmondt in dit besluit.

Verplaatsen in een topsporter

Midden in het boek zijn foto’s opgenomen van Anna van der Breggen. Van klein meisje op de fiets tot op het bordes met de Koning en Koningin en alle Olympische winnaars. Indrukwekkend om dat zo in beeld te zien.

In de epiloog neemt Anna van der Breggen de lezer mee naar de start van de koers in Gent. De eerste wedstrijd van haar laatste seizoen. Dat stukje smaakt voor mij naar meer: die schrijfwijze had voor mij het boek nog interessanter gemaakt. Daar mag je als lezer eigenlijk ‘mee op de fiets’. Een plek waar wij nooit komen. Ik ben benieuwd hoe dat is: uren achter elkaar op de fiets te zitten bijvoorbeeld, wat denk je dan allemaal? En hoe beslis je in een splitsecond wat je strategie wordt?

Of bijvoorbeeld tijdens die vreselijke val van Annemieke van Vleuten tijdens de Olympische spelen. Dit komt allemaal wel in het boek terug. Er wordt over verteld maar ik had het eigenlijk zelf, al lezend, willen meemaken door het verhaal te volgen verteld vanuit Anna van der Breggen zelf zoals in de epiloog.

Specificaties Anna van der Breggen

Auteur: Anna van der Breggen | Uitgever: KokBoekencentrum | Juni 2021 | 9789043535649 | 224 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.