We zijn god niet – een pleidooi voor een nieuwe psychiatrie

‘Wij zijn god niet’ is een nieuw boek geschreven door neurowetenschapper en ervaringsdeskundige Myrrhe van Spronsen en psychiater en hoogleraar Jim van Os. In dit boek pleiten zij voor een nieuwe psychiatrie, gebaseerd op samenwerking. Samenwerking tussen de hulpverlener en de hulpvrager, op een gelijkwaardige manier. Die samenwerking, of co-creatie is een onderwerp wat al langer genoemd wordt in de zorg. Maar juist in de gelijkwaardigheid tussen hulpverlener en vrager, zit denk ik het verschil. Het uitgangspunt waarbij de hulpverlener niet alle waarheid in pacht heeft. En de hulpvrager ondanks (of juist dankzij?) zijn of haar psychiatrische vraag, ook autonomie en kennis/ervaring in brengt, daar zit de vernieuwing.

wij zijn god niet

Nieuwe psychiatrie

In ‘Wij zijn god niet’ verkennen van Spronsen en van Os hoe de psychiatrie zou kunnen veranderen. Het is geen verkenning van de huidige zorg, al komt dat natuurlijk wel aan de orde om juist de verandering zichtbaar te maken. Het richt zich vooral op welk principes en waarden er nodig zijn om een nieuwe manier van werken en kijken naar de psychiatrie te creëren. Dat doen de auteurs samen, met bijdrages van verschillende (ervarings) deskundigen.

Door deze verkenning komt er ruimte in het kader dat de DSM (systeem van diagnoses) geeft. Ook worden er in ‘Wij zijn god niet’ vraagtekens gezet bij de ‘evidenced based’ behandelingen. Zijn deze behandelingen wel zo evidenced based? Door anders te kijken naar de DSM en evidenced based behandelingen, kan er meer ruimte ontstaan voor patiënten en hun specifieke situatie en context. En kan er meer op behandeling of begeleiding ontstaan. Ik kan me voorstellen dat dat, gezien de druk op de GGZ, het niet perse makkelijker maakt, maar wel effectiever.

Co-creatie in de zorg

De belangrijkste vraag van ‘Wij zijn god niet’ is natuurlijk: hoe geef je die co-creatie tussen de hulpverlener en de patiënt vorm. Hoe doe je dat met elkaar? Dit boek is expliciet niet bedoeld als blauwdruk. Het geeft wel handvatten over de randvoorwaarden en daarmee ook de organisatie van de zorg. Op verschillende vlakken is er verandering nodig om de co-creatie echt te laten werken. En dat is heel divers: van de verwachtingen van de samenleving van de GGZ, tot de rol van naasten en de letterlijke structuren in de organisatie van de zorg.

Het laatste deel van ‘Wij zijn god niet’ gaat in op verschillende soorten co-creatie. In het directe contact tussen de hulpverlener en de patient. Maar er zijn natuurlijk ook andere behandelvormen of invalshoeken waar de samenwerking belangrijk is. Het doen van onderzoek bijvoorbeeld. Tot slot eindigt het boek met samen verantwoording afleggen. De hele verandering naar co-creatie is een ecosysteem mentale gezondheid (GEM). En samen, in co-creatie, kun je daarvan de effectiviteit van onderzoeken, duiden en laten zien.

Specificaties We zijn god niet

Auteur: Myrrhe van Spronsen, Jim van Os | Uitgever: LannooCampus | December 2021 | 9789401481007 | 203 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.