Seance, een mysterieuze gothic novel in de straten van oud London

Mag ik jullie uitnodigen voor een besloten Cirkel van fenomeen Elizabeth Archer? Ze heeft namelijk contact met gene zijde en is als enige in staat om in het Londen van de 19e eeuw de geest van Katie King te materialiseren. Is het contact echt? Is het oplichterij? Dr. Francis Whitman is onderweg in zijn koets om als gevierd chemicus deze bijzondere gebeurtenis te aanschouwen. En om een eerlijk rapport op te stellen van zijn door wetenschap gestaafde onderzoeken. Hij staat aan de voet van een reeks gebeurtenissen die hij niet allemaal aan zijn eerlijke verslag zou kunnen toevertrouwen… Lees het in Seance, een gothic novel gehuld in de mistige sluiers van mysterie. Opgewarmd met vurige passie en liefde.

hoofd Seance

Seance

Mysterieus, duister en passioneel. Londen, 19e eeuw. Dr. Francis Whitman, ooit een gevierd chemicus, wordt door een journalist gevraagd om een seance bij te wonen van het lokale fenomeen Elizabeth Archer. Zijn opdracht is om op wetenschappelijke wijze aan te tonen dat dit spirituele medium een oplichtster is. Het feit dat Miss Archer nooit in één ruimte te zien is met de geest die ze oproept en dat ze als twee druppels water op elkaar lijken, maakt het werk van Dr. Whitman aanvankelijk eenvoudig. Maar niets is wat het lijkt, vooral wanneer er een dodelijk slachtoffer valt… Seance is een duistere, historische thriller waarin passie, gruwel en spanning naadloos in elkaar worden verweven; een spannende roman in de Angelsaksische traditie.

Kevin Valgaeren, geboren te 1979 in Turnhout, studeerde Westerse Literatuur aan de KU Leuven. Hij specialiseerde zich in de Nederlandse en Angelsaksische literatuur van de negentiende eeuw. De Ziener is zijn debuut en daarna schreef hij nog 5 andere duistere boeken.

valgaeren

Passionele warmte in guur Londen

Voor wie vaker mijn recensies leest is het geen verrassing meer dat ik auteur K.R. Valgaeren een oprecht warm hart toedraag. Ik ben groot liefhebber van deze Vlaamse auteur. Hij bezit een kracht om in het verloren genre ‘gothic novels’ leven en passie te blazen. Dit op een manier die klassiek doch hedendaags aanvoelt. Daarbij is zijn manier van vertellen plus de prachtige woordkeuzes zeer rijk en mooi, en tevens toegankelijk wat mij betreft. Maar werkt dat voor elk boek van deze auteur? Dat is elke keer weer de vraag als ik een vers verhaal oppak. Dit keer is het de beurt aan Seance. En ja, mijn mening blijft ook na dit verhaal onveranderd.

Seance speelt zich af in oud Londen. Tijdens het lezen neemt Valgaeren me mee naar het kille oude Londen. Ik hoor de koetsen rijden over de kinderkopjes, voel de ijzige tocht door de huizen trekken, ruik de aangestoken pijpen en hoor klinkende brandewijn glazen. Het hoofdkarakter van Dr. Francis Whitman is weer zeer boeiend. Net zoals Elizabeth Archer. Valgaeren weet een verhaal af te leveren wat mysterie, spanning en passie brengt in het kille Londen. Hij neemt mee op een reis naar verwondering die danst op de grenzen. Grenzen van het mogelijk en onmogelijke betreffende spiritualiteit, geloof, liefde, vriendschap, vertrouwen, wetenschap en gevoelens.

Het leven is een reis die aanvangt met een lege koffer. Het gewicht dat we bij het verglijden der jaren met ons meenemen, is dat van onafgeloste schuld.

Eerste regels Seance

Een complete reis

Voor mijn gevoel heb ik een complete reis gemaakt in Seance en was ik echt onderdeel van Dr. Francis Whitman zijn onderzoek. Ik ben dan wel op 1 locatie gebleven, het oude Londen, maar de reis had een zeer duidelijk start- en eindpunt. Dit boek van Valgaeren heeft me echt naar de locatie toe getrokken en heeft me het hoofdpersonage weten te omarmen. Met al zijn sterke eigenschappen, en al zijn tekortkomingen. Want een karakter bij Valgaeren is geheel menselijk met alles wat erbij hoort. Dr. Whitman is een trots man die gevoelig is voor status. Ooit een gevierd chemicus dankzij een bijzondere ontdekking. Inmiddels zakt zijn status weg. En dat maakt hem zenuwachtig. Hij voelt minder waardering vanuit zijn vrouw en stress en angsten steken de kop op. Die hij weer graag de kop indrukt met zijn tabak, brandewijn en zijn verdovende druppels.

Het is een man die aan ons zijn levensverhaal vertelt in Seance en zich richt op de belangrijke periode rondom de ontmoeting met Elizabeth Archer. Er is fijn de tijd voor dit verhaal. Valgaeren weet echt een compleet verhaal te vertellen met een mooi rond begin en einde. De passie spat echt uit bepaalde scène’s. Maar ook persoonlijke ellende en kwellingen die iemand kan ondergaan. Valgaeren weet een boeiende mix van passie, euforie, respect, tederheid, begeerte, verlangen, angst, obsessie en hysterie te vervlechten in zijn verhaal. Alles hangt samen en de grenzen zijn zeer dun. Het verhaal zelf blijft voor mij ook boeiend tot de laatste pagina. Waar eerst het hoofdvraagstuk is: wat is waarheid. Zo langzaam aan veranderd dit naar: wanneer vertel je welke waarheid? Of misschien wel beter: welke waarheid zet je in het licht zodat een stuk van de waarheid zich in de schaduw kan verstoppen?

Ja, ik was miserabel, zonder doel en in de ban van de slepende demon die men Melancholie noemt.

Blz 20

Genieten

Mijn valies is weer iets gevuld met deze zeer aangename leeservaring. Het verhaal is rond en heeft me van begin tot einde geboeid. Ik was echt even in het boek. Valgaeren weet heerlijk te spelen met emoties en gevoelens, genot en de prijs die dat kost. Er is zijn boeiende vraagstukken over wetenschap en geloof, mentale gesteldheid, puur geloof versus blind ideaal. Alles vervlecht zich samen en als lezer denk ik graag mee in Seance.

Wel heb ik vaak tijdens het lezen van de boeken van K.R. Valgaeren dat het me niet direct duidelijk is waarom dit verhaal specifiek verteld wordt door hem. De kern, het startpunt tot vertellen. Dit bedoel ik niet negatief of storend maar ik bezit een ‘waaromhonger’ op diverse levels. Gelukkig is er een nawoord, en lees dit maar echt gewoon erna, want daar krijg ik in mijn geval direct en duidelijk mijn antwoord. Het is niet bepalend om te weten, het verhaal wordt er niet beter door. Maar ik duik daardoor wel dieper in de kern voor mijn gevoel en ik snap nu ook wat meer de passie die echt vanuit de regels spat. Ik vind het heerlijk om te lezen dat iets “kleins” tot zoiets groots kan groeien.

Nawoord

Valgaeren weet op de meest bijzondere plekken een verhaal te vinden wat verteld kan worden. En daar ben ik zeer content over, want het zijn ook heerlijke verhalen die het vertellen en lezen waard zijn. Na het nawoord ben ik nog meer te spreken over Seance. Gelukkig heb ik nog wat andere boeken liggen van deze auteur!

Ghost katie King
De “echte” foto toentertijd van de geest van Katie King met haar trotse onderzoeker ernaast. Katie als geest is boeiend. Maar wat is het verhaal van de man ernaast en waarom staat hij zo fier? Met deze foto plus bijhorend bijschrift is het verhaal van Seance begonnen. Welk bijschrift? Daarvoor verwijs ik je graag naar dit boek Seance.
– Bron foto Wikimedia Commons (Deze foto is rechtenvrij te gebruiken)

Let op: Seance is momenteel alleen als e-book via grote shops te bestellen. Vraag meer informatie bij je lokale boekhandel of ga naar de website van K.R. Valgaeren zelf om dit boek te bestellen!

Specificaties Seance

Auteur: K.R. Valgaeren | Uitgever: Lannoo | Omslag ontwerp: Wil Immink Design | 2015 | 9789401432641 | 334 pagina’s | E-book: 9789401434270 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.