60 Buitengewone Bijbel verhalen voor kinderen van nu

De ‘Buitengewone Bijbel’ van Bob Hartman is een Bijbel voor kinderen van nu. Op deze manier heb je de Bijbel nog nooit gelezen! Het staat namelijk vol illustraties met dansende engelen en kletsgrage struiken. Maar ook met gekke dromen en ongelofelijke beloftes. Wel 60 verhalen uit de Bijbel worden in dit boek verbonden door middel van pijltjes, vragen en heel grappige tekeningen.

Waarom wilde ik de Buitengewone Bijbel?

Zelf heb ik als kind op een christelijke basisschool gezeten. Ik kan me nog goed herinneren dat we bij elk voorgelezen verhaal uit de Bijbel tekeningen mochten maken, of knutselwerkjes. Het voorgelezene bleef op die manier extra goed hangen. Ik denk dat kinderen van deze Buitengewone Bijbel veel zullen onthouden, omdat er een hoop grappige tekeningen bij staan. Mijn zoontje zit niet op een christelijke basisschool, maar toch wil ik hem de fijne herinneringen meegeven die ik aan de Bijbelverhalen heb. En ik wil op een leuke manier uitleg aan hem geven waarom we vrij zijn op feestdagen, zoals Hemelvaartsdag en Pinksteren deze maand bijvoorbeeld. Wat er dan eigenlijk te vieren valt dus. Daarbij zal de Buitengewone Bijbel goed van pas komen.

buitengewone bijbel

Wanneer je net als ik met het christelijk geloof bent opgevoed. En er eigenlijk niet zoveel meer mee hebt, maar toch iets aan je kind wil meegeven van het geloof, dan is de Buitengewone Bijbel ook heel handig. Of misschien weet je het zelf nog niet zo goed. Is je partner wél gelovig en jij zelf niet, of andersom. Sommige vragen zijn best moeilijk om in je eentje over na te denken. Je zou dan Alpha kunnen overwegen. Daar kun je samen met anderen, die dezelfde vragen hebben over het leven en geloof in (online) bijeenkomsten samen het gesprek aangaan. Of je nu wel, niet of een beetje gelooft, Alpha is voor iedereen!

Wat kun je lezen in dit boek?

De Buitengewone Bijbel begint toen de wereld nog niet eens bestond en daar komt nog een heel verhaal achteraan. Dit boek beschrijft in totaal 60 verhalen van zowel het Oude Testament als het Nieuwe Testament. Het Oude Testament gaat over de menselijke geschiedenis vanaf de schepping tot ongeveer 400 voor Christus. Dat is een periode van duizenden jaren. Het Nieuwe Testament daarentegen, beslaat slechts ongeveer 100 jaar. Deze periode beschrijft het leven van Jezus Christus en de periode van de vroege kerk.

Het Oude Testament

In de Buitengewone Bijbel lezen we in het Oude Testament onder andere over God die de wereld maakt, Adam en Eva en de boom van de kennis van goed en kwaad. Maar ook over de Ark van Noach waarmee een nieuwe start wordt gemaakt, de belofte van God aan Abram die geen idee had waar hij naartoe ging. Het eerstgeboorterecht, verlovingen en ongelukkige gezinnen, baby Mozes die gevonden wordt in de Nijl. En de strijd om Jericho. En de stem van God die spreekt tot Samuel. Ook veel over visioenen, ontdekkingen. En we lezen over koning David en nog veel meer.

Het Nieuwe Testament

En in het Nieuwe Testament begint met de belofte van de engel aan Maria die een zoon (Jezus) zal krijgen, de beloofde Zoon van God. We lezen verder over de lange reis die zij met Jozef maakt van Nazareth naar Betlehem (en waarom). Het verhaal van Johannes de Doper. Ook over verleidingen van de duivel lezen we in de Buitengewone Bijbel. Maar vooral ook over de wonderen die Jezus heeft verricht en bijzondere verhalen over de Heilige Geest. En nog veel meer moois.

De verhalen uit het Nieuwe Testament verwijzen soms ook naar het Oude Testament in de Buitengewone Bijbel. Zo wordt er bijvoorbeeld een vraag gesteld wanneer een stukje over koning David gaat of de lezer nog weet wie dat ook alweer was. En in ‘Een avond vol verrassingen’ uit het Nieuwe Testament bijvoorbeeld, wordt de jonge lezer gevraagd of hij dit verhaal nog kent. En wordt daarin ook aangemoedigd om het op te gaan zoeken en het nog eens te lezen.

Wie maakten deze Buitengewone Bijbel?

Gareth Williams maakte de geweldige plaatjes in de Buitengewone Bijbel. Hij woont in Wales en is illustrator en ontwerper. Hij studeerde ook af als illustrator aan de kunstacademie. En sindsdien heeft hij met grote bedrijven samengewerkt. Zijn werk kenmerkt zich door mooie patronen en grappige details.

Bob Hartman is geboren in de Verenigde Staten en woont nu in Engeland. Hij heeft naast de Buitengewone Bijbel al meer dan zeventig kinderboeken geschreven. Daarnaast is hij een Christelijke artiest, gitarist en songwriter. Hij richtte zodoende de christelijke rockband Petra op. Deze band is een pionier op het gebied van de christelijke rock en hedendaagse christelijke muziekgenres. Jarenlang werd Petra (wat in het Grieks rots betekent) beschouwd als ‘de populairste christelijke rockband ter wereld’.

‘I Love the Lord’ – Album Petra Praise – Artist Petra – Words by Bob Hartman
Well I don’t care what some may say
Gonna stand up for the Lord today
Well I don’t care if they all know
Gonna let the Lord’s redeemed say so
Gonna say it loud – gonna say it proud
Hey! I, I love the Lord
I, I love the Lord
Come join the throng – ten million strong
Come lift your voice and sing this victory song
Gotta choose today whom you will serve
Don’t try to wait to find the nerve
The lines are drawn – no middle ground
Don’t you know you’re either lost or found

Specificaties ‘Buitengewone Bijbel’:

Auteur: Bob Hartman | Vertaling: Nelleke Scherpbier | Illustraties: Gareth Williams | Uitgever: KokBoekencentrum | 9789026624414 | | januari 2021 | 256 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

buitengewone bijbel
Footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.