Een mooie dag om in een boom te klimmen

‘Een mooie dag om in een boom te klimmen’. De vader van Marnus zegt het weleens als hij een rotdag heeft. Marnus vat deze uitdrukking meer letterlijk op waardoor zijn dag, uiteindelijk, wel een stuk mooier wordt. Dat gaat alleen niet vanzelf.

boek

Marnus heeft een oudere broer die populair is en meisjes, voor geld, zoenles geeft. Voor de rest hij niet heel erg getalenteerd, maar hij weet op deze manier veel aandacht te genereren. Marnus heeft ook een jongere broer, een economisch genie. De zoenlessen van de oudste broer worden dus financieel beheer door een klein jongetje. Daarbij vergeleken steekt Marnus maar gewoontjes af. Hij wordt niet gehoord, krijgt de rotklussen en zijn ouders hebben geen tijd voor hem. Zelfs als hij een goed opstel heeft gekregen, zo eentje waar de leraar hem mee complimenteert, krijgt hij niet de kans om ermee te shinen.

Dan ontmoet hij Leila. Leila wil voorkomen dat een mooie, oude boom wordt gekapt. Als uiterste redmiddel klimt ze er dan maar in. Daarmee houdt ze lettterlijk degenen die de boom gaan kappen, op afstand. Als Marnus gaat kijken kent hij Leila maar vaag. Toch zit hij in no-time ook in die boom. Een mooie dag om in een boom te zitten, indeed! Vooral omdat het protest van twee kinderen binnen de kortste keren bekendheid krijgt. De beheerder van het zwembad beschermt Leila en Marnus. Hij houdt al te opdringerige journalisten en jonge studenten die hen steunen op afstand. Leila en Marnus kunnen zelfs hun actie laten sponsoren door een iets te snelle jongen. Op het nippertje gaat dat feest niet door. Gelukkig maar.

boek

Over Een mooie dag om in een boom te klimmen

Marnus wil regelmatig afhaken. Hij voelt zich vies en wil weleens normaal zitten en liggen. Leila houdt hem tegen. Gedreven als ze is blijft ze in een boom zitten. Toch verliest ook zij langzaam de moed. Het grappige is dat naarmate Leila chagerijniger lijkt te worden, Marnus gedrevener wordt. Marnus’ broers, zijn moeder en ook zijn vader komen kijken. Ze brengen hem schone kleren en eten. En ja, ze vragen hem ook om terug naar thuis te keren. Dat weigert hij. Leila’s moeder blijft vaak bij Leila, maar toch helpt dat Meila’s humeur niet. Totdat Leila aan Marnus vertelt wat er nog meer speelt. En dan blijkt dat Marnus en Leila meer gemeen hebben dan ze in de eerste instantie dachten.

Jaco Jacobs heeft wat te vertellen

Jaco Jacobs is een Zuid-Afrikaanse schrijver en schrijft in het Afrikaans. In Zuid-Afrika is hij bekend, met 170 titels op zijn naam. Je merkt soms aan kleine dingen, aan de beschrijvingen dat het verhaal zich niet in Nederland afspeelt. Al is dat meer een soort tussen de regels door verhaal. Waar Een mooie dag om in een boom te klimmen ogenschijnlijk begint als een soort Leven van een loser verhaal, blijkt het uiteindelijk een groter thema te hebben waar ook niet al te geheimzinnig over gedaan wordt. Het gaat erom dat ieder kind anders is. In dat anders zijn wil het zich gezien worden. Of dat nu is als zakelijk genie, als knappe jongen of als schrijver van goede opstellen. Kinderen willen gezien worden door hun ouders en zich onderscheiden weten van hun broers en zusjes.

Een mooie dag om in een boom te klimmen is een leesboek voor kinderen van een jaar of tien. Het gaat over zien en gezien worden.

Specificaties Een mooie dag om in een boom te klimmen

Schrijver: Jaco Jacobs | Vertaler: Tjalling Bos | Uitgever: Ploegsma | Jaar van Uitgave : 2020 | 9789021680644 | 128 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.