Het Spel vol avontuur van Emke Rientsma

Het Spel is de nieuwste van Emke Rientsma en je kunt hem winnen! Emke Rientsma ken je wellicht van Blues in F. Deze roman voor jongvolwassenen gaat over de tiener Janek die problemen heeft en zijn verhaal kwijt kan bij zijn lerares Mirjam Siegal. Hij valt als een blok voor haar en om erachter te komen of zij ook iets voor hem voelt verzint hij een test die op zijn zacht gezegd nogal heftig te noemen is.

De leugens in Het Spel

En nu dus Het Spel dat gaat over schaaktalent Wanda die na een make-over Jackie genoemd wordt. Jackie kruipt achterin de bestelbus van Izan en zijn vader en broer Aleix wanneer ze merkt dat zij een kostbaar schaakspel hebben gestolen uit het schaakmuseum in Amsterdam dat haar vader beheert. Tegenover haar moeder verzint ze een smoes. Tijdens die overval is haar vader behoorlijk toegetakeld en hij ligt in het ziekenhuis. Jackie is vastbesloten het spel van de overvallers terug stelen. Dat is ze haar vader verplicht. Ze heeft nog iets goed te maken met hem.

catalaans avontuur

Een Catalaans avontuur

Het blijkt dat Izan, Aleix en hun vader in Catalonië wonen. Izan die als enige op de hoogte is dat het meisje dat hij kent als Jackie al in Amsterdam is opgestapt stond op de uitkijk tijdens die overval. Hij maakt zijn vader en broer wijs dat Jackie een liftster is die in Frankrijk is opgestapt. Ondertussen maakt Jackie a.k.a. Wanda de vader van Aleix en Izan wijs dat ze naar familie in Madrid gaat. Dat verhaal vertelt ze ook aan de rest van het gezin, aan de moeder en zusje als ze eenmaal in Catalonië zijn.

Ondertussen heeft ze niet het kostbare schaakspel dat door Salvador Dalí ontworpen in haar bezit. Dat schaakspel lijkt nu ineens van de aardbodem verdwenen te zijn. Toevallig staat het appartement van Izan en zijn familie wel op een steenworp afstand van het Dalí – museum. En dus gaat Jackie op onderzoek uit. Soms geholpen door Izan, op wie ze natuurlijk hopeloos verliefd wordt. Vaker nog alleen, gewend als ze is om problemen alleen op te lossen. Vind ze het schaakspel terug? Hoe is het schaakspel ooit in het museum in Amsterdam terechtgekomen? Geraakt Wanda/Jackie uit dat web van leugens? Lees Het Spel van Emke Rientsma en je komt erachter.

Het Spel van Emke Rientsma

Flashbacks voor de context

Emke Rientsma laat ons in Het Spel via flashbacks meer te weten komen. Over het schaakspel en waarom dat zo belangrijk is. Over het schaakwereldje en de trucjes die schakers toepassen. En over Wanda en de reden van haar make-over. Ook zij heeft- net als Janek in Blues in F-  een vervelende jeugd. Bij haar is pesten het probleem geweest. In een indringende scène krijg je als lezer een inkijkje in hoe dat eruit zag. Wellicht komt het voorbeeld van deze scène uit de dagelijkse praktijk van Emke Rientsma. Zij is als docente filosofie en vertrouwenspersoon verbonden aan een school voor het voortgezet onderwijs. Ze ziet hoe scholen, ondanks pestprotocollen, Veilige School- keurmerken en trainingen jammerlijk falen in het omgaan met pesten. Die kinderen komen naar haar toe, stel ik me voor, en vertellen bij Rientsma hun verhaal.

Emke Rientsma heeft met Het Spel een spannend avontuur geschreven

Wat mooi is aan Het Spel is dat het uiteindelijk goed lijkt te komen met Jackie, waarvan iedereen uiteindelijk weet dat ze Wanda heet. Er gloort hoop aan het einde van tunnel die pesten heet, lijkt Rientsma te zeggen. Ondertussen zet ze een rijk en spannend verhaal neer waarbij de kunst van Dalí en schaken prima uitkomen tegen een zomerse Catalaanse achtergrond.

Over zomerse achtergronden gesproken. De zomervakantie is alweer bijna in zicht en Het Spel leent zich uitstekend om lekker te lezen in je hangmat, tuinstoel of ligbank te lezen. Officieel is hij voor jongevolwassenen, youngadults. Voor volwassenen is Het Spel ook prima te doen. Het is een lekkere weglezer met genoeg inhoud om iets op te steken en genoeg Catalonië om het op je lijstje van toekomstige vakantiebestemmingen te zetten.

Specificaties Het Spel in deze actie

Titel: Het Spel | Schrijver: Emke Rientsma | Uitgever: Lemniscaat | Jaar van uitgave: juni 2020 | 9789047712169 | Kijk hier voor meer informatie

Win Het Spel van Emke Rientsma met StoerLeesVoer

winnen met stoerleesvoer

Omdat het online gaan van StoerLeesVoer een klein feestje waard is, deelt StoerLeesVoer uit. Je kunt Het Spel winnen. Laat dan hieronder in de reacties achter waarom jij denkt dat jouw kind, kleinkind, buurkind, het kind van je beste vriendin of neefje of nichtje dit boek  wil hebben.

Verplicht:

 • Volg StoerLeesVoer op Instagram en/of Volg StoerLeesVoer op Facebook geef dit aan door een like op de winactie achter te laten!

Niet verplicht:

 • Reacties, likes en deelacties op Facebook en Instagram tellen mee als extra kans, maar zijn alleen geldig als er ook onder deze blog is gereageerd. Voor delen in je stories let goed op dat je @stoerleesvoer tagt zodat ik het niet mis.
 • Volg StoerLeesVoer op Bloglovin en/of volg StoerLeesVoer op Pinterest

Winnaar is inmiddels bekend gemaakt

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

18 reacties

 1. Hallo,ik loot graag mee voor dit supermooi boek,lijkt me een aventuurlijk boek !!! Hartelijke dank voor die prachtige win-actie,ik duim alvast !!!!

 2. Een rijk en spannend verhaal waarbij de kunst van Dalí en schaken prima uitkomen tegen een zomerse Catalaanse achtergrond. Dit klinkt goed en intrigerend,ik wil het boek graag lezen!

 3. Spannend boek. Als ik win, is het een cadeautje voor mezelf. Ontspannen lezen als de kinderen op bed liggen.

 4. Ik ben heel benieuwd naar dit boek met inhoud. Ik ga daar sowieso eerst zelf van genieten en dan kijken aan wie ik dit leesgenot kan uitdelen!

 5. Ik doe graag mee voor mijn buurmeisje, ze houdt van lezen. Soms past ze op onze kinderen, dit zou een leuk extraatje zijn.

 6. Klinkt interessant. Nog nooit wat gelezen van deze schrijfster dus dat wordt tijd 😉
  I will follow …. 😛

 7. Vakantie en spanning in een YA – jasje.

  Gereageerd op FB en Instagram.
  Volg op Bloglovin’ en Pinterest (@)TurtleBookwurm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.