Pit – de avonturen van een klein zaadje

Als klein kind wilde ik altijd de pitjes van mijn appel bewaren. Ik wilde deze planten en hoopte dan altijd dat er een echte appelboom uit zou groeien. Dat is bij mij helaas nooit gelukt, maar het kartonboekje ‘Pit’ gaat over de avonturen van een klein zaadje, dat langzaam steeds groter groeit.

Pit

De reis van Pit

Pit is een klein zaadje. In dit kartonboek ontdek je hoe hij als pitje in een appel zit en vanuit de buik van een vogel in een rivier belandt. Als een meisje Pit vervolgens aan de oever van de rivier vindt, stopt ze hem in de grond, waar hij uiteindelijk uitgroeit tot… een appelboom vol nieuwe appels en zaadjes!

klokhuis

Een speels kartonboekje

Het boekje ‘Pit’ ziet er eenvoudig uit, maar is door zijn eenvoud ideaal om aan jonge kinderen de ontwikkeling van een zaadje tot een boom uit te leggen. De felle kleuren dagen meteen uit om het boek op te pakken, maar de stans in de vorm van een zaadje maakt het helemaal interessant! Dat is iets wat jonge kinderen vaak magisch vinden. Die stans komt dan in de ongeveer de helft van het boek terug, en daarna worden het kleine puntjes die zijn uitgestanst. Het is heel leuk om te zien hoe die stans dan verwerkt wordt in de illustraties. Pit blijft centraal staan, maar telkens op een andere manier.

Van zaadje tot boom

Pit legt eenvoudig aan jonge kinderen uit hoe een zaadje uit kan groeien tot een nieuwe plant. Dit is heel duidelijk en speels gedaan. Je ziet het zaadje eerst in de appel zitten, daarna in de buik van de vogel en wanneer hij in de grond wordt gepland, ziet je hem langzaam elk seizoen groter groeien. De seizoenen komen hier ook mooi in terug.

Het boek ‘Pit’ is één van de 10 titels van de Prentenboek Top 10 2024. Tijdens de Nationale Voorleesdagen zullen deze boeken centraal staan. De andere boeken van de Prentenboek top 10 zijn de volgende titels:

  • Help! Een verrassing! – Miriam Bos (Prentenboek van het jaar)
  • Aan zee – Noëlle Smit
  • Aron en Aardappel – Josh Lacey & Momoke Abe
  • Beer zoekt een beste vriend – Petr Horacek
  • Fred en de (bijna mislukte) verjaardag – Pépé Smit
  • Het bos van muis – William Snow & Alice Melvin
  • Het verlegen vogeltje – Jan Paul Schutten & Liset Celie
  • Ik mis Milo – Pim Lammers & Sanne te Loo
  • ’s Nachts als jij slaapt – Peter Arrhenius & Ingela P. Arrhenius
Pit

Specificaties ‘Pit’

Auteur en illustraties: Maggi Li | Uitgeverij: Ploegsma | 9789021682969 | 11 februari 2022 | 28 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.