Plant – een prachtig boek over planten en schimmels

Plant viel op mijn deurmat en ik werd er even stil van. Wat een plaatje om naar te kijken is dit boek. Alleen de cover is al een heel kunstwerk. Bij het doorbladeren werd ik zo mogelijk nog enthousiaster. Hier ga ik echt iets van leren. Voor onze moestuin, in gesprek met onze kinderen, als inspiratieboek voor school. Een aanwinst voor mijn boekencollectie!

Plant hoofdfoto

Plant

Plant schoonheid
Plant gezelschap
Plant smaak
Plant leven!

Ontdek 15 planten en schimmels met superheldenkrachten en leer hoe je ze moet kweken. Ontmoet hun fascinerende familieleden (de heerlijke tomaat is een neefje van de dodelijke nachtschade!) en duik in hun bijzondere geschiedenis (sla was de eerste groente die in de ruimte groeide!)

Volg stap voor stap hoe je deze planten kunt kweken en verzorgen, of je nou een grote achtertuin hebt of alleen een zonnige vensterbank.

De verhalen van hovenier Riz Reyes en de talloze tekeningen van Sara Boccaccini Meadows zullen jong en oud verleiden om direct de handen in de aarde te steken en te gaan PLANTEN.

Kleurrijk en aandacht

Laat ik beginnen met de fantastische illustraties van Sara Boccaccini Meadows. Ja, de superlatieven in mijn beschrijvingen zijn even niet van de lucht… sorry daarvoor. Want wat een aandacht is er besteed aan dit kleurrijke boek. De cover is fleurig en gedetailleerd (kijk alleen al naar de titel), maar ook de uitvoering van het boek is met aandacht gemaakt. Het boek voelt luxe, er zit reliëf in de voorkant. Wat mij betreft dus ook een perfect boek om cadeau te geven.

Plank met mooie covers

Het is niet voor niets dat Plant al een tijdje bij ons op ‘de plank’ staat. Deze plank is gereserveerd voor boeken met mooie covers. Kunstwerkjes om naar te kijken, ter decoratie. In een gezin waar boeken een belangrijke rol spelen, vinden wij het heel fijn om in ons huis ook zichtbaar te maken waar we van houden. Ik gok maar zo dat Plant hier nog wel een tijdje staat!

Naast de illustraties, die ook in het boek van zeer grote toegevoegde waarde zijn, wil ik ook even aandacht vragen voor het lettertype. Dit heb ik volgens mij nog nooit gedaan in een recensie, maar eens moet de eerste keer zijn! De combinatie van lettertypes en vooral het perfect gekozen lettertype die onder andere op de voor- en achterkant zichtbaar is vind ik een voorbeeld van de aandacht die besteed is aan dit boek.

Specifieke planten in Plant

Het is wel heel belangrijk dat je de flaptekst van Plant leest. Door de voorkant kun je namelijk wat in verwarring raken. Het boek lijkt te gaan over planten en bloemen in het algemeen, maar er is wel degelijk sprake van een specifieke ‘doelgroep’ planten waar de auteur op ingaat. Namelijk planten en schimmels die je kunt kweken om hun superheldenkrachten. Als je wilt weten hoe de plant in je kamer heet, dan moet je echt een ander boek kiezen. Maar als je wilt weten hoe je paddenstoelen kweekt, dan ben je aan het goede adres bij dit boek!

Als ik foto’s ga maken voor een recensie dan kies ik er altijd een bijpassende context bij. Het liefst was ik dan ook de moestuin ingedoken om Plant naast mijn bloeiende tomaten te zetten. Helaas… het is december….en ik moet toegeven dat ik de oude tomatenplant nog niet verwijderd heb. Een foto naast die bruine struik vond ik wat minder geslaagd. Het is dus een kamerplant geworden, ziet er leuk uit, maar het voedt eigenlijk de verwarring. Goed lezen dus!

Zeer informatief

Riz Reyes is de auteur van dit zeer informatieve boek. Hij is tuinbouwkundige en leerkracht. Zijn missie is om jonge mensen te inspireren meer voor het milieu te doen. Dit start bij het informeren van kinderen en jongeren over de natuur. Met Plant is Reyes hier goed in geslaagd. Hij combineert kleine weetjes met algemene informatie over een bepaalde plantenfamilie. De basis van het boek is het vinden van de superheldenkrachten van elke plant.

Reyes beschrijft in zijn voorwoord mooi dat we steeds meer oog krijgen voor buitengewone talenten en krachten van mensen. Deze mensen noemen we superhelden. Bestaan er ook superhelden onder de planten? Hij vindt van wel! In de inhoudsopgave kun je al mooi zien wat de heldenkracht is van de benoemde planten. Wist jij bijvoorbeeld dat de Esdoorn de held is van kalmte en kracht? Paddenstoelen zijn de helden van communicatie en connectie. Kortom, er valt heel veel te leren van dit boek!

Diep lezen

Ik betrap mij, maar vooral ook de kinderen bij mij op school, erop dat een dergelijk informatief boek regelmatig oppervlakkig gelezen wordt. Het bekijken van plaatjes kan dan de overhand nemen, wat natuurlijk vreselijk zonde is. Het is dan goed om te beseffen dat je het boek niet in 1x moet lezen, maar vooral gericht moet pakken ter informatie. Gekoppeld aan een thema of een onderzoeksvraag bijvoorbeeld. Hiervoor moet je, als leerkracht of ouder, wel goed weten wat je kunt vinden in het boek. Ik weet nu al dat ik het boek ga pakken bij mijn nieuwe tomatenpoging komend jaar!

Gericht en met een doel lezen wordt diep lezen genoemd. Plant leent zich daar, in combinatie met andere rijke teksten, goed voor. Het sterke aan dit boek is dat het niet geschreven is voor onderwijs. De teksten zijn dus niet ‘verarmd’, zoals je ziet bij AVI boeken. Het doel van de auteur is informeren, niet dat een kind het technisch lezen gaat oefenen. Dit soort teksten zijn zeer geschikt voor diep lezen.

Op de website van Lemniscaat staan ook lessuggesties bij dit boek. Die geven nog meer handvatten om gericht met het boek aan de slag te gaan.

Naast tekst staan er ook informatieve tekeningen in het boek. Dit zijn tekeningen die naast mooi ook iets toevoegen aan de tekst. Zo zie je in onderstaande tekst over appels rechts onderaan de cyclus die een appelboom doorloopt.

Appels

Wie o wie gaat dit boek lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Plant raad ik aan voor verschillende doeleinden. Laat ik beginnen met een individueel kind. Dit boek is heel passend voor een jongen uit groep 7 bij ons op school. Hij houdt van de natuur en van het werken in de moestuin op ons plein. In de pauze zie je hem schoffelen en hij is één van de eerste kinderen die vraagt wanneer ons moestuinseizoen op school weer gaat beginnen. Hij houdt van het lezen van korte teksten en wil er daarna ook graag iets mee ‘doen’. Actie dus!

Ook is Plant erg geschikt voor het werken met rijke teksten in de bovenbouw. Vanaf groep 5 kunnen de korte teksten goed gecombineerd worden met een langere rijke tekst. Het is interessant om met de kinderen naar overeenkomsten en verschillen te zoeken.

Afsluitend kan ik echt concluderen dat Plant een boek voor jong en oud is. Ik heb er veel van geleerd en ga het er zeker bij pakken als ik weer met mijn handen in de moestuin ga. Het boek is dan ook goed te lezen door mijn beide dochters van 7 en 9 jaar.

Specificaties Plant

Auteur: Rizanino Reyes | Illustraties: Sara Boccaccini Meadows | Vertaling: Steven Blaas | Uitgeverij Lemniscaat | 61 pagina’s | september 2022 | 9789047714071 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.