Paultje op Mars – een nieuw avontuur met het paarse krijtje

Paultje op Mars is de opvolger van Paultje en het paarse krijtje. En dit boek is niet bepaald nieuw te noemen, in 1957 is het origineel al in het Engels verschenen. Maar het boek is na jaren eindelijk weer in het Nederlands te verkrijgen. Sommige boeken zijn met recht klassiekers, en het is fijn als nieuwe generaties dan ook weer van dit boek kunnen genieten!

paultje op mars

Op weg naar de ruimte: Paultje op Mars

Op een avond besluit Paultje op reis te gaan naar Mars. Met zijn paarse krijtje tekent hij een raket en daar schiet hij al de lucht in. Langs de maan, sterren en kometen en steeds verder de ruimte in. Spannend! Maar zal Paultje wel veilig weer thuis komen, op tijd voor het ontbijt?

Paultje komt uit bed omdat hij wat wil drinken. Maar het is zo donker, en omdat hij geen Griezelige Dingen wil zien in het donker tekent hij een maan. Dan bedenkt hij dat hij niets ziet, omdat hij midden in de woestijn zit. Gelukkig tekent hij met zijn krijtje een palmboom met bronnetje. Uiteindelijk tekent hij ook een raket, en zo start zijn ruimte avontuur. Zelfs met een griezelig marsmannetje….

tekenen

Een klassieker opnieuw uitgebracht

Zoals ik in de inleiding al noemde, is Paultje op Mars niet bepaald een nieuw boek. De oorspronkelijke Engelstalige versie ‘Harold’s trip to the sky’ verscheen namelijk al in 1957. In 1960 kwam de Nederlandse vertaling uit. Deze is gedaan door Annie M.G. Schmidt. In 1985 kwam er een vernieuwde Engelse versie uit, en nu in 2023 is er ook weer een nieuwe Nederlandse druk verschenen.
Dit boek is dus met recht een klassieker te noemen. Ik kende dit deel nog niet. Toen ik stage liep (dat is inmiddels lang, lang geleden, alweer zo’n 20 jaar), kwam ik het boek ‘Paultje en het paarse krijtje’ in mijn stageklas tegen. Ik vond dat toen een ontzettend leuk boek, en vooral ook heel origineel idee. Door met zijn krijtje te tekenen, maakt Paultje eigenlijk zijn eigen verhaal. En dat is in dit deel opnieuw het geval.

Een stimulans voor de creativiteit

Paultje op Mars is een ode aan de creativiteit. Waar je begint met een lege bladzijde, eindig je uiteindelijk met een verhaal over een jongetje die met een raket naar de ruimte gaat, daar een ruimteschip van een griezelig marsmannetje weet te saboteren en uiteindelijk weer veilig aan de ontbijttafel terecht komt. Bij elke stap denk je: ‘Wat zou Paultje nu weer gaan tekenen?’
Wat start met een streep, wordt uiteindelijk een maan, raket, planeet, vliegende schotel óf een bord havermout. Dat geeft veel ruimte voor de fantasie. Je kunt hier met kinderen ook heerlijk thuis of op school mee aan de slag! Want wat kun je maken van een streep of vorm op het papier? En welk verhaal kun je daarbij bedenken?

Dit Paultje op Mars verhaal is echt ontzettend leuk, origineel en ook grappig. De illustraties en grafische vormgeving zijn heel sterk. De witte pagina’s zijn de pagina’s waarop Paultje hier op aarde is, de zwarte pagina’s geven zijn ruimte avontuur weer. Ik kan me voorstellen dat kinderen dit boekje keer op keer willen lezen!

paultje op mars

Specificaties ‘Paultje op Mars’

Auteur en illustraties: Crockett Johnson | Vertaling: Annie M.G. Schmidt | Uitgeverij: Querido | 9789045129136 | 7 november 2023 | 72 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.