Wolkenstad van Anthony Doerr: een prachtig indrukwekkend verhaal

Na 7 jaar wachten kwam dit jaar het nieuwe boek van Anthony Doerr uit: Wolkenstad. Anthony Doerr is een Amerikaanse auteur, die vooral bekend is van de bestseller ‘Als je het licht niet kunt zien‘. Voor dit boek won hij in 2015 de Pulitzer prijs. Wolkenstad is boek waar de schrijver zijn tanden in heeft gezet om de 5 verschillende verhaallijnen tot 1 verhaal te kunnen maken. Maar waarbij je als lezer ook aan de bak moet: dit boek heeft maar liefst 640 pagina’s. En dat was 640 pagina’s lang een enorm plezier. Wolkenstad is echt een boek waarbij je graag de afloop en samenhang wilt weten, maar waarbij je ook enorm baalt wanneer het boek uit is. Het is prachtig!

Vijf verhaallijnen door elkaar in Wolkenstad

In deze ‘mozaïek’ roman lopen vijf verschillende verhalen door elkaar die weinig met elkaar te maken lijken te hebben. Zij worden verbonden door een eeuwenoude Griekse tekst, over het verhaal van Aethon die graag in een vogel wil veranderen om naar het paradijs te kunnen vliegen. Fragmenten van dat verhaal komen af en toe terug in Wolkenstad. Anna, een weesmeisje, woont in de vijftiende eeuw in Constantinopel (Istanbul). Omeir, een andere hoofdpersoon woont in deze periode in Bulgarije. Een jongen die geboren is met een schisis, een ‘duivelskind’. Beide belanden ze in een oorlog, tegen elkaar. Zeno ontmoet je in dit boek op vijfentachtig jarige leeftijd in 2020 in Lakeport Amerika, net als Seymour van 17. Midden in een gevaarlijke situatie in een bibliotheek. De vijfde hoofdpersoon in Konstance. Zij leeft in een futuristische toekomst, een soort perfecte samenleving die bedreigd wordt door een mysterieus virus.

Ik wil eigenlijk niets verklappen van de inhoud van Wolkenstad, daarmee doe ik het boek tekort en zelf lezen is natuurlijk veel leuker. Maar ik kan wel een tipje van de sluier opleggen: er zit geschiedenis in, romantische liefde, groot verdriet, dierenliefde, zelfstandige kinderen tegen wil en dank, oorlog en autisme (denk ik). En wat alle hoofdpersonen gemeen hebben is dat ze allemaal op hun eigen manier een buitenbeentje zijn, of meer positief geformuleerd: bijzonder zijn.

Doerr construeert een meesterwerk

Ik heb de Wolkenstad ademloos gelezen, ik vind het echt een prachtig boek. In het begin vraag je je natuurlijk af wat die uiteenlopende verhalen met elkaar te maken hebben. En wanneer de verhaallijnen een raakvlak hebben duurt het soms even voordat je er meer informatie over krijgt. Doerr stuurt je dan handig de andere verhaallijnen in. Ik ben echt benieuwd hoe hij dit boek geschreven heeft, want als ik terugkijk komt het zo goed samen dat het lijkt alsof hij het in elkaar heeft gezet als een soort 3d puzzel. Daarbij horen ook complimenten voor de vertaalster Marga Blankestijn. Van oude Griekse tekens en zinnen naar een futuristische niet bestaande wereld, ik denk dat het een aardige klus was om Wolkenstad goed te vertalen.

Laat de dikte van het boek je vooral niet tegenhouden, je zal er geen spijt van krijgen!


Specificaties Wolkenstad

Auteur: Anthony Doerr | Uitgever: The House of Books | Vertaald door Marga Blankestijn | September 2021 | 9789044362251 | 640 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.