Het grote boek over ditjes en datjes – een bijzonder prentenboek

Wat is de gelijkenis tussen een watermeloen en een zebra? Of wat kunnen een oorworm en krab allebei? De antwoorden vinden we in dit Grote boek over Ditjes en Datjes. Een kijkboek met heel veel afbeeldingen en kleuren. We zien allerlei alledaagse voorwerpen en dieren die iets met elkaar te maken hebben. Niet alleen een boek met mooie illustraties maar ook nog eens heel leerzaam. Bernadette Gervais is de Franse illustrator die het boek maakte, geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar oud!

Een speels kijkboek met meer dan 140 prachtige afbeeldingen van ditjes en datjes uit de leefwereld van elk kind.

Het grote boek over ditjes en datjes

Gelijkenissen tussen alledaagse voorwerpen

Wat is de gelijkenis tussen een perzik, een eendje en toiletpapier? Deze vraag lezen we op de achterkant van het grote boek over ditjes en datjes. En dat maakt nieuwsgierig toch? Als we door het boek bladeren zien we grote kleurrijke illustraties. En die passen steeds bij elkaar vanwege een bepaalde eigenschap. Zoals dingen die lekker ruiken, die open kunnen of zacht zijn. En dat zachte is natuurlijk de overeenkomst tussen een perzik, eendje en toiletpapier.

Bij de bladzijde van dingen die licht geven zien we de zon, een lamp, de vuurtoren en ook een vuurvliegje. De combinaties zijn steeds leuk, gek of grappig gevonden. Zoals popcorn en een karper – die kunnen allebei springen! En dat is voor kinderen niet alleen vermakelijk maar ook nog leerzaam. En je kunt vast samen nog meer ditjes of datjes bedenken!

Illustrator Bernadette Gervais

Wat een mooie illustraties van Bernadette Gervais. Misschien wel één van onze favorieten is de illustratie van de vuurtoren. Groot, paginavullend en om een beetje bij weg te dromen.  Ze zijn erg aansprekend voor kinderen, met mooie contrasten en verschillende groottes. Voor nieuwsgierige kleuters is dit boek met ditjes en datjes erg leuk. Zo merkten we dat er uitgebreid werd stilgestaan door onze vierjarige bij de plaatjes, details en de categorieën. Je verwacht dat je het boek snel uithebt omdat er niet veel tekst in staat. Maar je kunt er verrassend lang over doen!

Dit springt, dit plakt, dit is zacht of dit is broos. Veel concepten komen voorbij, die de fantasie en het voorstellingsvermogen van kinderen aanwakkeren. Het grote boek over ditjes en datjes is ook echt GROOT! Met de stevige bladzijden is het een mooi bewaarboek.

Van Bernadette Gervais hebben we ook het boek In 4 stappen mogen reviewen, over het concept tijd. Ook een bekend en goed beoordeeld boek is De Slak. Wat leuk hoe alledaagse dingen uit de leefwereld van kinderen worden uitgelegd.

Specificaties Het grote boek van Ditjes en Datjes

Auteur: Bernadette Gervais | Vertaling: Sylvia Vanden Heede | Vormgeving: Keppie & Keppie | Uitgeverij Lannoo | 9789401484985 | september 2022 | 64 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.