Broerosaurus Rex – een bijzonder boek over Kleine Broer

Het boek Broerosaurus Rex heb ik vast en ik blijf er naar kijken. De mooi vormgegeven cover, de illustraties die mij doen denken aan eerdere boeken van deze auteur, de titel. Het maakt mij enorm nieuwsgierig naar de binnenkant. Als ik het doorblader zie ik een graphic novel, met kleine stukjes tekst en veel bijzondere platen. Ja… bijzonder…dat is het woord.

Broerosaurus Rex

Broerosaurus Rex

Kleine Broer is naarstig op zoek naar een spectaculaire dinosaurus als nieuwe publiekstrekker voor het Natuurhistorisch Museum. Ondertussen wil de president een tour langs het volk maken, maar blijkt de benzine helemaal op. De allerlaatste nog levende dinosaurus zou uitkomst bieden, want: dinosaurus = olie = benzine.

De president vraagt Kleine Broer om met hem mee de jungle in te trekken om deze dinosaurus te vinden. Alles loopt natuurlijk weer heel anders, zoals we kunnen verwachten in het vervreemdende universum van Øyvind Torseter.

Een vervreemdend en intrigerend boek

De illustraties in Broerosaurus Rex zijn heel typerend voor Øyvind Torseter. Zijn eerdere boeken hadden ook deze specifieke tekenstijl. Het kleurgebruik, veelal tekenlijnen met een aantal kleurdetails, is heel herkenbaar. Dit wisselt hij af met donkere tekeningen, met af en toe een feller gekleurde bladzijde. Dit maakt het boek spannend en aantrekkelijk. De onvoorspelbaarheid van wat je gaat zien als je de pagina omslaat trekt mij erg aan in dit boek.

Het verhaal van Broerosaurus Rex is intrigerend. Ik heb mijzelf regelmatig op een ‘huh’ uitroep betrapt. Want waarom zou je nou net op zoek gaan naar een levende dinosaurus als je benzine nodig hebt? Dit is niet het eerst wat er in mij zou opkomen. Dat out of the box denken, het extreem creatief denken, is wat mij betreft echt typerend voor de stijl van Ørvind Torseter.

De vervreemdende afbeeldingen en teksten maken wel dat ik mij erg afvraag welke kinderen dit aantrekkelijk zouden vinden en zouden begrijpen. Tegelijkertijd weet ik ook uit ervaring dat kinderen soms meer uit dit soort boeken halen dan dat wij dat als volwassenen doen. Het is ook zeker mijn plan om het boek uitgebreid met mijn dochters van 7 en 9 te bekijken, om te zien wat zij hier uit zullen halen. Het boek staat bij uitgeverij De Harmonie aangeduid voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Ørvind Torseter

De Noorse Øyvind Torseter is een gelauwerd illustrator, ook in Nederland. Zijn eerste boek, Het Gat, werd bekroond met het Gulden Palet. Dit is een prijs voor de beste illustraties van buitenlandse illustratoren. Kleine Broer, zijn tweede boek, werd bekroond met een Vlag en Wimpel. Na Kleine Broer verschenen er nog twee titels over dit figuur, waaronder de Klusjesman. Ook in Broerosaurus Rex speelt hij de hoofdrol.

In het buitenland heeft Øyvind Torseter ook verschillende prijzen gewonnen. Recent ontving hij bijvoorbeeld de belangrijke Deutscher Jugend Literaturprijs. Zijn werk wordt in vijftien landen vertaald.

Het boek Broerosaurus Rex is vertaald door Laila de Groot. Zij verdient ook absoluut een groot compliment hiervoor. Dit is een grote kunst, bij een boek als dit.

Broerosaurus Rex

Broerosaurus Rex is zo gedetailleerd

Het boek Broerosaurus Rex is zo rijk. Rijk in taal en rijk in gedetailleerde illustraties. Er wordt gebruik gemaakt van veel laagfrequente woorden, dit zijn woorden die in de dagelijkse spreektaal weinig voorkomen. Te denken valt aan ‘recensenten’, ’tenslotte’, ‘expeditie’, ‘opslag krijgen’, ’ter sprake brengen’. Mooi vind ik ook hoe doelbewust de taal wordt ingezet. Geen overbodige zinnen, niet alleen beschrijven wat je op de illustratie ziet. Een prachtige integratie van tekst en beeld. Zo is een graphic novel bedoeld.

Naast rijke taal kun je aan de hand van elke plaat een gesprek aan gaan met kinderen. Zo zijn er grafieken te zien, gedetailleerde botten, platen vanuit de jungle, een plattegrond, een fabriek. Daarnaast kun je met kinderen naar de stijl en het kleurgebruik van de auteur kijken. Waarom zou er gekozen zijn voor juist een gekleurd accent in de ene illustratie en niet in de andere?

Broerosaurus Rex is een boek dat je vaker moet lezen. De eerste keer vond ik het te vervreemdend, waardoor het wat weerstand opriep. Ik zei tegen mijn man “Hoezo is dit een kinderboek? Ik zie het niet.”. Toen ik er dieper naar ging kijken en de details ging waarderen ging er een wereld voor mij open. Want dan kun je Broerosaurus Rex juist heel goed gebruiken. Niet om voor te lezen aan een hele klas, of zomaar tussendoor aan je eigen kind, maar om de tijd te nemen en goed door te praten met je kind over wat je ziet. Vul hierbij zo min mogelijk in, laat je kind zijn/haar creativiteit gebruiken.

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Zoals aangegeven vind ik deze vraag een lastige voor Broerosaurus Rex. Ik heb dan ook geen specifiek kind in gedachten, maar wel een ’type kind’. Dit boek vind ik heel goed te gebruiken voor begaafde kinderen, die de creativiteit hebben om hier open naar te kunnen kijken. Het filosoferen over keuzes van de auteur, maar ook over de keuzes van de president en Kleine Broer, lijkt mij heel interessant om te doen. Het boek zou bijvoorbeeld goed ingezet kunnen worden bij een plusklas of Levelwerk groep op een school.

Daarnaast is het ook smullen voor kinderen die gek zijn op dinosaurussen. Niet om het gehele verhaal te doorgronden, maar om de prachtige platen te bekijken en de lol van de afloop van het boek te zien.

Specificaties Broerosaurus Rex

Auteur: Øyvind Torseter | Vertaald door: Laila de Groot | Uitgever: De Harmonie | 104 pagina’s | september 2022 | 9789463361569 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.