Van Hart tot Hart – een hoopvol boek over de Dalai Lama

Houd jij ook zo van boeken met een diepere boodschap? Ik wel! Van Hart tot Hart is een boek dat vergelijkbaar is met De jongen, de mol, de vos en het paard. Ook de boeken van Grote Panda en Kleine Draak vallen binnen dit genre. Ik vind dit prachtige boeken om neer te zetten in huis, om cadeau te geven, maar ook om regelmatig door te bladeren. In dit boek neemt de Dalai Lama ons mee in de liefde voor onze planeet.

Van Hart tot Hart hoofdfoto

Van Hart tot Hart

Ik hoop dat dit boek de ogen, geesten en harten van alle mensen zal openen.

Zijne Heiligheid de Dalai Lama

Een klop op de deur onderbreekt de ochtendmeditatie van de Dalai Lama. Als hij opendoet, ziet hij een reuzenpanda staan die vele kilometers heeft afgelegd om hem te ontmoeten. Samen wandelen ze door de bossen en praten ze over grote en kleine dingen in het leven: levenswijsheden die je kijk op de wereld veranderen.

Met prachtige tekeningen van de bekroonde illustrator Patrick McDonnell en poëtische teksten van de Dalai Lama doet dit boek een inspirerende oproep om onze relatie met de wereld te helen.

Een prachtige boodschap

Van Hart tot Hart weet mij echt te raken. Hoe de Dalai Lama zijn ochtendmeditatie doet, de tekst die hij daarbij gebruikt, is een mooi begin van het boek. Zodra de panda aanbelt gaan ze samen op pad om de planeet te bekijken. De gezamenlijkheid van dier en mens, de liefde voor de natuur en het ontzag voor de grootse zaken op onze planeet maken indruk. Een betere wereld begint immers bij jezelf.

Panda en Dalai Lama

Alle vreugde die zich in de wereld bevindt
komt van de wens dat een ander gelukkig mag zijn.
Alle pijn die zich in de wereld bevindt
komt van de wens dat ikzelf gelukkig mag zijn.

Van Hart tot Hart pagina 75

In Van Hart tot Hart is elke bladzijde een schilderijtje

Elke bladzijde die je openslaat is een schilderijtje en verhaaltje op zich. Vele bladzijdes lenen zich voor een ansichtkaart of uitvergroting in je woonkamer, kantoor of andere ruimte. Dit doet mij denken aan de eerder genoemde boeken, zoals De jongen, de mol, de vos en het paard. Het verschil tussen de boeken is dat Van Hart tot Hart zich meer richt op het collectief. De gehele planeet, klimaatverandering, ontzag hebben voor alles om je heen. In De jongen, de mol, de vos en het paard is de boodschap daarentegen meer gericht op het individu en persoonlijke ontwikkeling.

Bomen

Er zit een intense boodschap in het verhaal. Bovenstaande afbeelding bevat dat in 1 schilderijtje. Wij, de mens, zijn immers de probleemveroorzakers in de natuur. Klimaatverandering is ons zelf aan te rekenen en wij kunnen het tij, gedeeltelijk, keren door samen te werken met alles om ons heen. Jezelf niet voorop zetten is daar de basis van, aldus de Dalai Lama.

Leven in het nu

Er zijn maar twee dagen in het jaar
waarop je niets kunt doen.
De ene dag heet Gisteren,
en de andere dag heet Morgen.

Vandaag is de juiste dag om lief te hebben,
te geloven, te doen en vooral om positief
te leven om anderen te helpen.

Van Hart tot Hart, pagina 116-117

Bovenstaande tekst vind ik de meest inspirerende tekst van het boek van Hart tot Hart. Deze pagina heb ik dan ook in mijn kamer gezet in een boekenstandaard. Het herinnert mij eraan te leven in het nu en vandaag in actie te komen. Uitstellen leidt tot niets en zorgt alleen maar voor piekeren en plannen maken, zonder daadwerkelijke verandering.

De vertaling is gedaan door Edward van de Vendel. Ik vind dit hij prachtig de sfeer weet te vangen in zijn poëtische vertaling. Het is geen doorsnee boek om te vertalen, maar hij is daar absoluut in geslaagd.

Zoek jij een geweldig, inspirerend cadeau voor de feestdagen? Zet jij dit boek op je lijstje? Of leg jij het onder de boom voor je geliefde? Samenvattend, dit boek is zeker een aanrader!

Specificaties Van Hart tot Hart

Auteur: Patrick McDonnell | Vertaald door: Edward van de Vendel | Uitgever: HarperCollins | 9789402711097 | 144 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.