Slaapkoppig, een poëtisch grappig prentenboek over slapen

Slaapkoppig, wat een prachtig woord! Ik denk dat menig ouder alleen al bij deze titel meteen een aantrekking voelt. Want hoezeer wij als ouders ook smachten naar een goede nachtrust, zozeer smachten onze kinderen vaak naar alles behalve dat. Adam in dit prentenboek wil niet slapen en verzint de gekste smoezen om niet naar bed te hoeven gaan. Maar dan opeens komt hij erachter dat slapen en dromen best spannend en leuk kunnen zijn…

Slaapkoppig reinout de pauw esther leeuwrik prentenboek clavis slapen poëtisch grappig prenten voorkant cover kader overwinnen angsten dagdromers durvers inkijkexemplaar samenvatting

Slaapkoppig samenvatting

Een poëtisch, grappig prentenboek over het mysterie van de slaap en het overwinnen van onze grootste angsten. Voor durvers en (dag)dromers vanaf 5 jaar. Adam wil niet slapen. Hij verzint de gekste smoezen om niet naar bed te moeten. Het gevecht met de slaap put hem langzaam maar zeker uit. Tot hij op een dag ontdekt dat slapen en dromen eigenlijk best spannend kunnen zijn.

Poëtisch, herkenbaar en grappig

Zodra ik dit prentenboek opensla en het schutblad zie, weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt om dit boek mee te nemen ter recensie. Puur alleen de geweldige titel trok me aan. Maar door het schutblad weet ik dat er een verrijking staat te wachten waar ik van hou. Slaapkoppig is namelijk een poëtisch boek met veel herkenbare elementen die samen met een fantasievol sausje tot een grappig geheel vormt. Misschien juist ook door het herkenbare. En dan is het geeneens een op een herkenbaar, maar wel het soort situatie en de reactie die volgt op bepaalde acties.

Want ook bij mij thuis is er zeer creatief uitstelgedrag aan de orde van elke dag. Soms zelfs dingen die ik nog niet per se als dusdanig had herkent. De onmogelijke vragen, het brein van een kind, zijn misschien doordachter dan ik dacht. Die van de trap met eenrichtingsverkeer vind ik zeer goed gevonden in Slaapkoppig. En zo ook mijn dochters. Tegenwoordig heeft onze trap ook van die kuren.

Slaapkoppig laat ruimdenkende ouders zien die meegaan in de fantasie van een kind. En ook dat is eens leuk. Meestal zijn volwassenen stug en elke vorm van fantasie kwijt. Maar in de fantasiefase van een kind is het echt en levendig en kan je vaak beter als ouder hierin meegaan wil je het aanpakken en met de wortels eruit kunnen trekken. Hier lukt dat soms wel, en soms ook gewoon niet omdat het wel tijd en creativiteit vraagt. En sommige dagen is dat gewoon op.

Warm voorleesboek Slaapkoppig

Het schutblad jongens (en meisjes en iedereen die zich niet als een van beide laat identificeren)! Ik hou zo van dit onderdeel van een boek. Een perfecte kans om een extra laag aan de leesbeleving mee te geven. En dat doet Slaapkoppig geniaal. Wat een prachtige dromerige compositie van fantasievolle dromerige illustraties. De eerste alinea verbaasd me in de volwassenheid qua tekst, op een goede manier! Het is zo geschreven dat het jonge kinderen aanspreekt. Maar ook volwassenen weer op een ander niveau. Ik hou zo van deze gelaagde manier van schrijven.

Ik ben Adam. Mijn papa en mama haalden mijn naam uit een dik boek zonder prenten. Een boek dat nóg dikker wordt, eens je merkt hoe dun het papier is.

Eerste zinnen Slaapkoppig

Vervolgens slaan we om, om op een pagina uit te komen met heel veel tekst! Niet te veel, begrijp me niet verkeerd. Maar menig prentenboek beperkt het aantal zinnen tot maximaal twee handen vol. Slaapkoppig heeft veel meer tekst. En ik geniet van elke regel. Het poëtische aspect van dit prentenboek vind ik echt grandioos goed naar voren komen. De tekst van Reinout De Pauw verrast, verrijkt, vormt, buigt, speelt, prikkelt, kietelt en vermaakt. Soms is het herkenbaar, dan weer niet. Maar altijd voelt het warm en welkom en ik voel me gretig om elke regel in me op te nemen.

Illustraties

Je zou denken dat de illustraties misschien ondergesneeuwd worden door het, wat mij betreft, sublieme taalgebruik. Niks is minder waar. Na het grandioze welkom middels de kaft van Slaapkoppig en het schutblad, duiken we in een eigen verhaal wat betreft de illustraties. Uiteraard complimenteren ze de tekst. Maar ze geven ook dat beetje extra wat in mijn ogen eigenlijk zou moeten. Het hoofdkarakter Adam krijgt een lief aandoenlijk uiterlijk. De omgeving krijgt per pagina een andere kleur. Heerlijk kleurgebruik ook overigens! Elke twee pagina’s hebben een ander kleurpalet. Dus het omslaan is niet alleen qua verhaal een verrassing, ook qua kleur.

Esther Leeuwrik heeft een bepaalde stijl wat je als slordig zou kunnen omschrijven, zo vallen de haren mijn dochters heel erg op. Net zoals andere elementen. Eigenlijk valt er heel veel te zien als je de tijd neemt om te kijken. Komt dat goed uit als je kinderen tijd willen rekken met hun bedtijdverhaaltje. Maar die slordigheid zorgt wederom ook voor dat welkome gevoel naar de lezers toe. Het is toegankelijk en uitnodigend. En eenmaal het warme welkom aangenomen, en je ziet zoveel meer nog.

Ik kan nog uren schrijven over Slaapkoppig. Het bevat thema’s als fantasie, familie, liefde, angsten overwinnen, diversiteit, opgroeien, het leven, de maatschappij en zoveel meer. Eigenlijk kan ik niet de woorden vinden die dit boek verdient. Maar ik hoop dat ik een mooi begin heb gemaakt. Mijn beide dochters van 5 en 10 vinden dit overigens ook echt een heel leuk boek en de verhalen die het op gang brengt zijn zo divers, heerlijk!

Slaapkoppig reinout de pauw esther leeuwrik prentenboek clavis slapen poëtisch grappig prenten voorkant cover kader overwinnen angsten dagdromers durvers inkijkexemplaar samenvatting slaap lekker illustraties

Boekentips thema slapen

Specificaties Slaapkoppig

Auteur: Reinout De Pauw | Illustraties: Esther Leeuwrik | Uitgever Clavis | Oktober 2019 | 9789044832020 | 48 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Clavis of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.