Over geld praat je wel – een actueel boek over geld

Ik heb al behoorlijk wat boeken over het onderwerp geld gelezen. En het blijft een leuk onderwerp, waar ik het graag over heb. Daarom sprak de titel ‘Over geld praat je wel’ mij enorm aan. Dit boek is geschreven door Vincent Kouters, die samen met Aaf Brandt Corstius ook een succesvolle podcast heeft over geld. En nu is er dan een boek!

Over geld praat je wel

Over geld praat je niet, of over geld praat je wel?

Vincent Kouters is voor een dubbeltje geboren en wil een euro worden. Vijf jaar geleden beleefde hij zijn financiële ontwaken en dat bleek leuker dan verwacht. Hij besloot tonnair te worden en dat is inmiddels gelukt. Naast de succesvolle podcast Over geld praat je niet met Aaf Brandt Corstius is er nu het boek Over geld praat je wel. Hoe haal je meer uit je geld en beheer je je geldzaken slimmer? Verdienen en uitgeven, sparen en besparen: welke gewoonten moet je afleren en welke moet je aanleren? Moet je naar een ‘mannetje’? Wat is FIRE? Gaat iedereen aan de bitcoins? Durf je als freelancer wel te denken aan je pensioen? En hoe word je eigenlijk tonnair?

inhoudsopgave

Actuele geldzaken

Het eerste wat me opviel aan dit boek, is dat het heerlijk actueel is. Natuurlijk is geld iets van alle tijden, maar de laatste jaren zijn er ook wel veel veranderingen op financieel gebied. Denk maar eens aan spaargeld, dat nu door de inflatie minder waard wordt. Of de pensioenleeftijd die steeds verder omhoog gaat. Ook zijn er steeds meer ZZP-ers, dus ook daarvoor is het interessant om eens goed over hun geldzaken na te denken. Of die FIRE-beweging, waar je tegenwoordig steeds meer over hoort. Over geld praat je dus wel! Want met hoe meer mensen je het erover hebt, hoe meer verschillende ideeën je erover krijgt en hoe slimmer je dus op dit gebied wordt.

Tonnair worden

Een onderwerp dat eigenlijk de rode draad door dit hele boek is, is om ’tonnair’ te worden. De naam zegt het eigenlijk al: je hebt dan dus een ton aan (beschikbaar) vermogen. Miljonair worden is een mooi streven, maar voor veel mensen een veel te groot en niet realistisch doel. En misschien zou je het wel kunnen halen hoor, maar die stip ligt zo ver op de horizon, dat je snel onderweg verdwaald raakt. Vincent Kouters, de auteur van het boek, ging berekenen hoeveel hij nodig zou hebben om financieel onafhankelijk te zijn, en dat was een bedrag van 500.000 euro. En ook dat was toch wel een behoorlijk bedrag.

Als redelijk alternatief zag hij het om ’tonnair’ te worden. Dit doel moest goed haalbaar zijn. Je bent met een ton tot je beschikking natuurlijk niet helemaal financieel onafhankelijk, maar je hebt een behoorlijke reserve (‘fuck it money’, zoals het in het boek genoemd wordt). Daarmee heb je de vrijheid. Je kunt het jezelf veroorloven om toch je baan op te zeggen en die periode even te overbruggen. Of stel dat je als freelancer ziek wordt, dan heb je toch een mooi potje achter de hand.

Over geld praat je wel

‘Over geld praat je wel’: een makkelijk leesbaar boek over geld

‘Over geld praat je wel’ is een boek over geld dat heel makkelijk leesbaar is. Vaak zie je dat boeken over geld wat droog zijn, en soms wat ’taai’ om te lezen. Vincent Kouters maakt dit onderwerp heerlijk luchtig en soms zelfs wat humoristisch. Hij geeft voorbeelden uit zijn eigen leven, en laat ook zien waar hij zelf soms gestruikeld is. Voor iedereen die nog niet eerder een boek over dit onderwerp heeft gelezen, is dit boek zeker een aanrader. De dingen die genoemd staan, zijn eenvoudig.

Eenvoudiger dan je wellicht zou denken. Het geeft aan dat het voor heel veel mensen haalbaar is om tonnair te worden, en er staan veel praktische tips in. Ook met verwijzingen naar eventueel andere bronnen, zoals podcasts en boeken over dit onderwerp om te lezen. Heb je al meer boeken over dit onderwerp gelezen, dan is dit boek misschien wat minder interessant voor je. Veel dingen ben ik al eerder in andere boeken tegengekomen. Maar het boek leest zeker prettig en frist weer even op, waardoor je het er toch weer even over gaat hebben. Toen dit boek hier binnen kwam, heeft mijn man het meteen ingepikt. En daarna hebben we het er samen regelmatig over gehad. Want over geld praat je wel!

Op onze blog kun je nog meer reviews vinden over boeken over dit onderwerp:

Specificaties ‘Over geld praat je wel’

Auteur: Vincent Kouters | Voorwoord: Aaf Brandt Corstius | Uitgeverij: Meulenhoff | 9789029097857 | Mei 2023 | 224 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.