Krabs nieuwe huis – een boek met oog voor de natuur

Aan het einde van vorig schooljaar hebben we gewerkt over het thema ‘het strand’ in onze kleuterklassen. En toen viel het boek ‘Krabs nieuwe huis’ hier op de deurmat. Een boek dat perfect bij dit thema past, grappig is en kinderen ook bewust maakt van zuinig omgaan met de natuur.

Krabs nieuwe huis

Een probleem voor krab: Krabs nieuwe huis

Krab is uit zijn schelp gegroeid. Wat moet hij doen?
Een krab zonder schelp, is als een voet zonder schoen!

Daarom gaat de heremietkrab op zoek naar een nieuw huisje. Schelpen zijn niet zo makkelijk te vinden, dus zoekt hij naar iets anders. Een blikje is niet geschikt, kleding is ook niet handig en dan komt hij nog vast te zitten in een plastic flesje, dat de mensen op het strand hebben laten slingeren. Gelukkig krijg hij hulp van een aardig meisje.

meeuwen op het strand

Een nieuwe schelp voor een heremietkreeft

In het boek is krab op zoek naar een nieuwe schelp. Op de eerste pagina van het verhaal zie je dat het om een heremietkrab gaat, maar de meer gangbare naam hier in Nederland is een heremietkreeft. En toevallig hebben we het daar tijdens ons strand thema uitgebreid over gehad. Want een heremietkreeft is echt een bijzonder beestje. Want als hij groeit, past hij niet meer in zijn schelp, en moet hij op zoek naar een nieuwe schelp. Maar dit gaat niet zomaar. Als ze een mooie schelp vinden, die eigenlijk te groot is, dan wachten ze tot er een andere heremietkreeft komt die misschien wel past.

Uiteindelijk wachten ze met heel veel heremietkreeften in een rijtje, van groot naar klein, tot er een kreeft komt die precies past. En vervolgens schuiven ze allemaal een maatje op. Daar is dus het boek ‘Krabs nieuwe huis’ op gebaseerd. Hier wil krab een ander huis, en doet hij dat in zijn eentje, maar in het echt gaat het er dus anders aan toe. Daar kwamen wij dit verbazingwekkende filmpje van tegen, dat echt leuk is om even te kijken, als je toevallig met kinderen dit boek gaat lezen!

Een grappig prentenboek op rijm

‘Krabs nieuwe huis’ gaat over een heremietkreeft die klem komt te zitten in een plastic fles. Dit afval is er door mensen achter gelaten. Het maakt kinderen bewust van hoe mensen met de natuur omspringen. Uiteindelijk gaat het meisje dat Krab heeft geholpen samen met haar vrienden en familie een opruimactie voor het strand. In ons thema over het strand hebben wij hier ook veel aandacht aan gegeven, dus dit is een perfect boek om in de klas bij dit thema voor te lezen.

Het boek is ook heel leuk en grappig om voor te lezen. Krab is een supergrappig hoofdfiguur, met lekker felle kleurtjes en leuke gezichtsuitdrukkingen. Hij maakt grappige dingen mee. Maar het allerbelangrijkste is dat het boek ook gewoon heel fijn voorleest. Het is helemaal geschreven op rijm, en heeft een fijn ritme. Door de leuke illustraties in felle kleurtjes, spreekt dit boek jonge kinderen enorm aan!

Krabs nieuwe huis

Specificaties ‘Krabs nieuwe huis’

Auteur: Lily Murray | Illustraties: Sam Caldwell | Vertaling: Ellen Hosmar | Uitgeverij: Veltman Uitgevers | 9789048320998 | 24 mei 2023 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.