Het kleurenmonster gaat naar school – een avontuur met vrienden

Het boek van de kleurenmonster kennen jullie wellicht wel. Een prachtig boek over emoties en welke kleuren hierbij horen. In kleuterklassen wordt dit boek nog altijd veel voorgelezen. Het is zo herkenbaar voor veel kinderen en het biedt op een mooie manier ruimte om over emoties en gevoelens te praten. Heel belangrijk voor het groepsgevoel in een klas. Ik keek dan ook erg uit naar het nieuwe deel: Het kleurenmonster gaat naar school. Hij is natuurlijk hartstikke zenuwachtig en bang, maar of dat terecht is?

Het kleurenmonster gaat naar school

Het kleurenmonster gaat naar school

Het kleurenmonster gaat naar school. Maar wat is school eigenlijk? Is dat niet enorm eng en vol gevaar? Hij weet dan ook niet wat hij allemaal in zijn rugzak mee moet nemen en heeft eigenlijk helemaal geen zin om naar school te gaan. Zoveel nieuwe klasgenootjes om mee te spelen. Er is van alles te doen, muziekles, boeken lezen ( of opeten ) en natuurlijk buiten spelen.

Maar is kleurenmonster wel aan het delen? En weet hij zich wel te gedragen op het toilet? Na de overblijf is het kleurenmonster zo moe dat hij even naar de peuters gaat voor een middagdutje. Heerlijk herkenbaar is dat voor mij als kleuterjuf. Wij hebben dan ook 2 matrasjes in de klas voor als er kinderen soms even behoefte hebben aan een dutje.

In de middag beleeft het kleurenmonster nog veel meer avonturen. En kijkt hij weer uit naar wanneer het kleurenmonster weer naar school mag gaan.

Emoties van het kleurenmonster

Het kleurenmonster kent verschillende emoties en is daardoor ook steeds een andere kleur. Geel staat voor blij net zoals je blij wordt van de zon. Blauw staat voor verdrietig, net alsof je oceanen vol hebt gehuild. Rood staat voor boos, voor echte woede. Zwart staat voor bang, alsof je bang bent in het donker. Groen staat voor kalm zoals de rust die de natuur je kan geven. Ook zien we dat het kleurenmonster roze kan worden met hartjes. De kleur van de liefde!

Illustraties

De illustraties in het kleurenmonster gaat naar school vind ik altijd heel erg bijzonder. Het is een groot knutselproject geweest met krijtjes, karton, papier, verf en lijm. Heerlijk om op die manier te illustreren lijkt mij dat. Lekker grof en heerlijk herkenbaar voor kinderen. Het werkt inspirerend om bij dit boek een hoek in te richten waarbij kinderen ook worden uitgenodigd een knutsel te gaan maken. Misschien over emoties, of over hun slaapkamer bijvoorbeeld.
Anna Llenas geeft in elk geval genoeg voorbeelden voor de kinderen om na te maken in haar boeken.

Ik weet zeker dat de kinderen op school het kleurenmonster gaat naar school een heel leuk boek gaan vinden. Kunnen de kinderen na het voorlezen ook hun eigen kleurenmonster tekenen?

Lees ook deze blogs met boeken over naar school gaan.

Het kleurenmonster gaat naar school

Specificaties het kleurenmonster gaat naar school

Auteur: Anna Llenas | Uitgever de Vier Windstreken | Vertaald door Antje Schoehuys-Blaak | 9789051167368 | juni 2019 | 40 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link naar Bol

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.