Komijnsplitsers, een dichtbundel van Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld ken ik (natuurlijk) van het boek ‘De Avond is Ongemak‘. Zijn andere boek ‘Mijn lieve gunsteling‘ ligt al te wachten. (Rijneveld laat zich tegenwoordig als mannelijk aanspreken) Maar Rijnveld schrijft ook gedichten, kortom een multitalent. Komijnsplitsers is na zijn debuut in 2015, de derde dichtbundel. Honderd pagina’s vol gedichten, met mooie wendingen in de zinnen, verschillende onderwerpen en ingangen.

Komijnsplitsers

Komijnsplitsers

Getriggerd door de titel van het boek is mijn eerste vraag natuurlijk: wat is een komijnsplitser? Een term die ik niet eerder heb gehoord. Als je het gedicht met dezelfde titel leest krijg je wel een beeld, maar is het lastig om het precies te vangen. Iemand met tegenstrijdigheden: het een zeggen en het ander doen, niet congruent. Die als een struisvogel zijn kop in het zand steekt en zo niet ziet, wil of kan zien, wat er is. Het woordenboek geeft trouwens een andere invulling: komijnsplitser is een alternatief voor het woord muggenzifter.

In Komijnsplitsers is in 8 delen opgesplitst. In het voorwoord wordt de toon gezet: Rijnveld onderzoekt daarin wat het betekent om te wonen. Letterlijk in een huis, maar ook in jezelf en in verhoudingen tot anderen. De vraag is: wie of wat heb je nodig om een compleet mens te zijn? Het onderzoekende zie je in de gedichten terug, net als de tegenstrijdigheid of het ‘ heen en weer’ gaan van de komijnsplitser.

Marieke Lucas Rijneveld

Creatief spelen met taal

De gedichten zelf zijn mooi om te lezen en ieder op zichzelf staand. Sommige losse alinea’s uit de gedichten vind ik ook prachtig. Bijvoorbeeld uit het eerste gedicht:

‘verlaten te worden en in een leeg huis thuis te komen, voor wie zélf
uit voorzorg iedereen verlaat, voor wie weet dat het hart op vele
manieren kan breken en vergeet dat het ook op vele manieren
weer kan helen, voor wie en voor iedereen is hier de plek.’

Rijneveld is in Komijnsplitsers heel creatief met de woordkeuzes, sommige woorden zijn echt uit de ‘verleden tijd’. Schobbejak, pierewaaier, kassiewijle, foxtrothouding en pantoffelheld bijvoorbeeld. Leuk en het maakt ook dat je echt moet lezen. Wat staat hier precies, het zet je aan tot nadenken of mijmeren. Echt een dichtbundel om open te slaan en steeds weer nieuwe stukken te lezen. De tijd nemen om ze tot je door te laten dringen en je eigen onderzoek te doen: hoe is dat bij mij?

Bijzonder is ook dat dit boek net nieuw is en nu (januari 2022) al een vierde druk krijgt! En nog bijzonderder is dat nu (2-2-2022) de achtste druk is aangekondigd!

Specificaties Komijnsplitsers

Auteur: Marieke Lucas Rijneveld | Uitgever: AtlasContact | Januari 2022 | 9789025471200 | 104 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Marieke Lucas Rijneveld
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.