Maksie – een geweldig boek van Mathilde Stein

Jaaaa, Mathilde Stein schrijft lekker door! Maksie is weer zo’n geweldig boek, net als Pluk en Pluis en Vuurtorenbeer. Wat een voorrecht om weer een boek van haar te mogen recenseren voor StoerLeesVoer. Wij zijn thuis echt gek op deze boeken. Ze zijn namelijk heel fijn voor te lezen, maar ook geschikt voor sterke beginnende lezers. Ik zal je vertellen waarom! Maar eerst, een samenvatting van dit spannende verhaal over hond Maksie. Zoek je met hem mee naar een stoere baas?

Maksie

Maksie samenvatting voor volwassenen

Maksie is een hondje. Een klein, schattig hondje. Tenminste, dat vinden oude dametjes die hem graag mee zouden willen nemen uit de dierenwinkel.

Maar Maksie is helemaal niet schattig. Hij is een Echte Hond in een klein lichaam. En hij wil helemaal niet bij een oud dametje wonen. Hij wil een stoere baas, iemand als agent Ben van televisie. Maar ja… die oude dametjes blijven maar langskomen en hij kan zich niet eeuwig verstoppen.

Dus besluit Maksie zelf op zoek te gaan naar een baasje. Hij gaat naar buiten en al snel heeft hij Droombaas gevonden. Alleen doet Droombaas raar… en blijft er steeds een oude dametje achter Maksie aan zitten.

Maksie samenvatting voor kinderen

Maksie is een hondje.
Een klein, schattig hondje.
Tenminste…dat vinden oude dametjes.
Maar hij wil niet bij een oud dametje wonen.
Hij wil een stoere baas.
Een baas zoals agent Ben van de televisie.
Dus gaat Maksie zelf op zoek.
Op zoek naar zijn Droombaas.

Zoals je ziet heeft Mathilde Stein de samenvatting voor kinderen in dezelfde stijl geschreven als het boek. Dit geeft dan ook direct een goed beeld wat de kracht is. Korte zinnen, maar wel rijk van taal. Er staan namelijk woorden in die je niet in de bekende AVI-boeken terug zal vinden. Dit maakt dat ik de boeken van deze auteur echt enorm aanbeveel voor scholen.

Bladspiegel

Voorlezen en zelf lezen

Het leuke van Maksie, maar ook Vuurtorenbeer en Pluk en Pluis is dat ze zelf goed leesbaar zijn voor sterke beginnende lezers. Je kent ze wel, die kinderen die in groep 3 komen en alle letters al kennen. De methodes voorzien daar in, maar dit zijn nog steeds best ‘verarmde’ lessen als het gaat om taal. Het liefst willen kinderen boeken lezen met een doorlopend verhaal, die ook best dik mogen zijn! Met Pluk en Pluis is dat absoluut goed gelukt! Maksie is iets minder dik, maar wel een goed doorlopend verhaal en daarom niet zo snel uit als de methodeboekjes.

Het is dus enorm geschikt voor kinderen in groep 3 (sterke lezers), maar ook in de groepen 4 en 5. Het verhaal verveelt namelijk niet. Je wilt doorlezen, omdat je natuurlijk wil weten wie de baas van Maksie wordt! Het boek is ook erg leuk om voor te lezen. Dat heb ik thuis gedaan en eigenlijk hebben we daar allemaal van genoten. Mees heeft het boek ook meegenomen naar zijn klas en juf is al begonnen met voorlezen. Ook zij genieten van Maksie!

Lesideeën Maksie

Op de website van Lemniscaat staan regelmatig leuke ideeën bij boeken. Soms kleurplaten, leesfragmenten, maar ook wel uitgewerkte lessen. Dit laatste is het geval bij Maksie. Dus wil je het boek gebruiken in de klas? Neem dan zeker deze ideeën erbij!

Maksie is ook erg geschikt om het ‘op toon’ lezen van kinderen te oefenen. Als kinderen technisch kunnen lezen, betekent dit nog niet dat ze altijd goed begrijpen wat ze lezen. Dat doen ze wel naarmate ze meer dynamiek gebruiken tijdens het voorlezen. In onderstaand leesfragment zie je hoe dit boek uitdaagt om op toon te gaan lezen:

Illustraties door Jan Jutte

De illustraties in Maksie zijn gemaakt door Jan Jutte. Ze zijn heel kleurrijk, soms zelfs stripachtig. Het spreekt mijn kinderen heel erg aan. Ik vind het leuk om te zien dat de boeken van Mathilde Stein zo verschillend zijn, omdat het steeds door andere illustratoren wordt geïllustreerd. Dat maakt het echt een feestje om een nieuw boek te krijgen, de hele sfeer van het boek is nog een verrassing!

Graphic Novel strip voor beginnende lezers

We hebben al meerdere boeken gelezen die geïllustreerd zijn door Jan Jutte, bijvoorbeeld:

Specificaties Maksie

Auteur: Mathilde Stein | Illustraties: Jan Jutte | Uitgever: Lemniscaat | november 2023 | 9789047714866 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.