De Boon 2023 – een overzicht van de kanshebbers

De shortlist voor de Boon 2023 is bekend! Het zijn de boeken die nog kans maken op deze, vrij nieuwe, Vlaamse literatuurprijs. In 2022 werd de prijs voor het eerst uitgereikt. Het is een jaarlijkse bekroning van het beste, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven, boek in twee categorieën: De Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Het prijzengeld is enorm hoog, de winnaars krijgen 50.000 euro. Dit is in vergelijking met de Nederlandse prijzen echt heel bijzonder.

In de media, een overzicht van StoerLeesVoer in de media

De Boon 2023 voor kinder- en jeugdliteratuur

De Boon werd vorig jaar gewonnen door Pieter Gaudesaboos voor Een zee van liefde. Het bijzondere is dat dit boek ook de publieksprijs won. De winnaar van de publieksprijs krijgt 5000 euro prijzengeld.

De shortlist voor de Boon 2023 is bekendgemaakt. Op 30 maart 2023 weten we welke titel(s) de vakjury en het publiek hebben weten te overtuigen. Van de shortlist worden wij al heel erg blij. Vier van de vijf genomineerden hebben we al beschreven in een recensie en konden ons absoluut behagen.

Genomineerd voor de Boon 2023 zijn:

 • Misjka
  Edward van de Vendel & Anoush Elman.
  Illustraties door Annet Schaap
  Querido
 • Morris
  Bart Moeyaert
  Illustraties door Sebastiaan van Doninck
  Querido
 • Mot en de metaalvissers
  Sanne Rooseboom
  Illustraties door Sophie Pluim
  Unieboek | Het spectrum
 • Patroon
  Marco Kunst
  Gottmer
 • Schildpad en ik
  Marit Törnqvist
  Querido

Misjka

Misjka

Misjka is het eerste boek dat genomineerd is voor de Boon 2023. Het is een boek van twee auteurs. Namelijk Edward van de Vendel en Anoush Elman schreven samen dit aandoenlijke boek over de troost van een huisdier. Al eerder schreven ze samen een boek, De Geluksvinder. De illustraties van Annet Schaap zijn prachtig passend bij het verhaal. Lianne las het boek al en schreef een heel positieve recensie, zie link in de lijst hierboven.

Roya is met haar familie gevlucht uit Afghanistan. Ze zijn wel een half jaar onderweg geweest via Turkije naar Nederland. Ze hebben daarna heel lang in verschillende asielzoekerscentra gewoond. Roya was nog maar drie jaar toen ze vertrokken uit Kabul dus ze weet niet veel meer van de reis. Haar drie broers nog wel. Bashir, Navid en Hamayun vertellen er wel eens iets over. Maar met hun ouders praten ze niet meer over hun vlucht. Vooral voor hun moeder zijn de herinneringen te pijnlijk. Gelukkig wonen ze met elkaar nu eindelijk in een echt huis.

Gaat de Boon 2023 naar Misjka? Of toch de volgende genomineerde?

Wint Morris de Boon 2023?

Morris

Morris, de jongen die een hond vond maakt ook kans op de Boon 2023. Dit boek, van Bart Moeyaert, is eerder gerecenseerd door Lianne. Zij beschrijft het als een verhaal met diepgang. Een boek dat je eigenlijk een paar keer moet lezen om daarna goed de essentie te pakken. Het prikkelt de fantasie van kinderen, mede dankzij de mooie illustraties van Sebastiaan van Doninck.

Op de achterflap staat deze prikkelende tekst:

Een vrieskoud avontuur
waarvan je gaat gloeien.
Over sneeuw die blijft liggen,
een hond die wegloopt,
en het belang van een naam.

Morris, de jongen die een hond vond.

Of Morris de Boon 2023 wint zullen we in maart weten!

Mot en de metaalvissers

De Boon 2023

Mot en de metaalvissers is geschreven door Sanne Rooseboom. Sophie Pluim maakte er prachtige, roestige, illustraties bij. Wat ons betreft is dit boek een terechte genomineerde voor de Boon 2023. Linda schreef een lovende recensie over dit boek.

Mot heet eigenlijk Vlinder, maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een fladderig, kleurrijk kind in een jurkje. De elfjarige Mot is zo niet. Mot houdt van zwarte kleren en van de rommelige stad waarin ze opgroeit. Uit opstandigheid koopt ze van haar spaargeld een magneet om roestig ijzer mee op te vissen uit het oude kanaal. Mot krijgt een eigen stekkie tussen de andere metaalvissers en daar vindt ze een eigen duikboot. Die boot is het begin van een geweldig avontuur, waarbij Mot de acrobaten van De Werf ontmoet, daarnaast nieuwe vrienden maakt, het tegen een machtige miljonair opneemt en haar moeder beter leert kennen. 

Gaat de Boon 2023 naar Mot? Of toch naar de volgende genomineerde?

Patroon

De Boon 2023

Patroon van Marco Kunst is het enige boek dat we (nog) niet hebben gelezen als team van StoerLeesVoer. Wel heeft het onze aandacht getrokken, omdat we ook eerder boeken van hem hebben gelezen en hier enthousiast over zijn. Een voorbeeld hiervan is Het verlangen van de prins.

In een melige bui besluiten Mylo en zijn beste vriend Mees tot een experiment: met niets anders dan een hamer en een tang vuren ze een kogel af. Het gaat gruwelijk mis, Mees krijgt de kogel in zijn hoofd en sterft. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel. Mylo’s opa blijft hem steunen en samen gaan ze op reis. Naar Amerika, het land waar opa’s roots liggen en waar Mylo’s vader woont, die hij nooit eerder heeft ontmoet. Maar een reis die bevrijdend zou moeten zijn na de onvoorstelbare gebeurtenissen thuis, legt juist een gruwelijk geheim bloot. Een geheim waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken blijkt te hebben met de dood van Mees. Lukt het Mylo om te ontsnappen aan het patroon dat zijn familie al drie generaties in zijn greep houdt?

Een onderzoekje op internet leert ons dat Patroon een gedurfd boek voor jongeren het is. Het nodigt uit tot het praten over levensvragen en het is een indringend verhaal. De boektrailer ziet er prachtig uit en maakt ons daarom zeker nieuwsgierig.

Ook Schildpad en ik is genomineerd voor de Boon 2023

De Boon 2023

Schildpad en ik is een boek van Marit Törnqvist. Het boek over onvoorwaardelijke vriendschap is in mei 2023 gerecenseerd door Kelly. Zij vond het echt een fantastisch boek. Het boek deed echt iets met haar, ze noemde het zelfs “een pareltje om te koesteren”. De auteur maakte zelf ook de prachtige tekeningen, daar heeft Kelly een aparte alinea aan gewijd.

In dit wondermooie prentenboek sluit een kleine jongen vriendschap met een schildpad die zijn opa uit een ver land voor hem heeft meegenomen. Hij is er heel blij mee, want nu heeft hij een vriend die er altijd voor hem is!
Maar Schildpad blijft groeien en groeien. En hij blijkt wel honderd jaar te kunnen worden. In de jaren die volgen wordt Schildpad langzaam een blok aan het been. Er is maar één oplossing: Schildpad moet weg. Maar kunnen de twee wel zonder elkaar?

Wint Schildpad en ik de Boon 2023?

Stemmen voor de publieksprijs

Naast de vakjury bepaalt het publiek welk van bovenstaande boeken de publieksprijs voor de Boon 2023 krijgt. Stem je mee? Dat kan op deze website. Laat je ons ook weten waar jij op hebt gestemd?

Het team van StoerLeesVoer gaat voor Mot en de Metaalvissers, maar ook Misjka en Schildpad en ik maken volgens ons een hele goede kans!

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

In de media, een overzicht van StoerLeesVoer in de media
Footer1
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.