Mama heeft het druk! – Elise Raucy, een echte duizendpoot

Mama heeft haar werk en haar gezin. Ze is een duizendpoot en haar leven bestaat uit rennen en vliegen! Een race tegen de klok, iedere dag weer opnieuw. Mama heeft het druk, maar soms haalt mama de verloren tijd in. En zet ze de tijd zelfs even stil. Herkenbaar? Dan moet je echt de tijd nemen om samen met je kind dit prentenboek te lezen!

mama heeft het druk

Confronterende zin, ‘Mama heeft het druk!’…

Toen ik de titel ‘Mama heeft het druk!’ las, moest ik hard lachen. Erg eigenlijk, dat ik daar nog om lach ook, want ik hoorde mezelf deze zin nog wel eens zeggen. Of beter gezegd: ik hoorde het regelmatig terug van mijn zoontje. Hoorde inmiddels ja, want ik vond het zo confronterend om het uit zijn mond te horen, dat ik er meteen wat aan heb gedaan. Niet alleen die beruchte zin veel minder zeggen, maar ook wat meer tijd nemen om gewoon met hem te gaan spelen. Of natuurlijk dit boek voor te gaan lezen!

Opschieten en niet treuzelen!

Mama heeft het druk. Altijd, zo begint dit boek. De haast straalt zelfs af van de illustraties, knap gedaan van Estelle Meens. Dochtertje Jasmijn moet opschieten en zoontje Jasper moet ophouden met gek doen. Papa heeft geen tijd meer om de vuilniszak buiten te zetten. Mama heeft de regie, mama heeft altijd haast.

Snel moeten ze papa op het station afzetten, Jasmijn moet naar school en Jasper naar de crèche en mama moet ook nog gauw een boodschap doen. Onderweg in de auto wordt mama ook nog eens gebeld en terwijl de kinderen klieren op de achterbank geeft ze papa een vlugge afscheidskus. Oeps, te laat op school… de juf is al naar binnen.

Geen tijd, mama heeft het druk

mama heeft het druk

Mama werkt de hele dag en probeert na schooltijd ondertussen half achter de laptop het strijkgoed weg te werken. Ze heeft geen tijd om te puzzelen met de kinderen en wordt boos als ze op de tafel gekrast hebben met viltstift.

Tijdens het typen van deze blog, crashte mijn eigen laptop trouwens. Alles is kwijt wat erop stond… dat hoorde ik terwijl ik net een heerlijk stukje met mijn zoontje had gefietst. Toch zou ik dat stukje fietsen, ook al was het maar een half uurtje, niet willen ruilen, ook al zou ik in ruil daarvoor alles terug kunnen krijgen wat er op mijn harde schijf staat. Mijn eigen geheugen gaat voor.

Tijd inhalen

spelen met je kinderen

Dat besef heeft de mama uit het ‘Mama heeft het druk!’ ook wanneer ze zich beseft dat de oudste ineens al vijf jaar is. Ze maakt tijd om spelletjes te doen. Ze bakken lekkere taarten met chocola en kijken op een grasveld samen op welke dieren de wolken lijken. De verloren tijd wordt ingehaald, ze spelen met de bal en planten zaadjes voor mooie bloemen. Ze vergeten de tijd zelfs wanneer ze in het bos lopen. En ’s avonds knus op de bank, dan zet mama de tijd soms even stil. Zo vallen ze samen in slaap.

moe in slaap gevallen

Wanneer zet jij de tijd graag even stil?

Ik vind het een mooi en herkenbaar boek. Fijn om af en toe voor te lezen wanneer ik het zelf druk heb, om zodoende weer even met beide benen op de grond stil te staan.

Specificaties ‘Mama heeft het druk!’

mama heeft het druk

Auteur: Elise Raucy | Illustraties: Estelle Meens | Uitgeverij: de Vries-Brouwers | 9789053418246 | september 2010 | 26 pagina’s | meer informatie vind je hier

footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.