Mijn – Mieren – Hoop, een slim superorganisme in de tuin

Mijn – Mieren – Hoop een slim superorganisme in de tuin is geschreven en getekend door Belgische kunstenaar Achilles Cools. Een verrassend boek over de mierenhoop van bosmieren in zijn tuin, andere dieren en gesprekken met o.a. zijn kleindochter hierover. Hij bestudeert de dieren minutieus en maakt er prachtige tekeningen van. En een beetje tussen de regels door legt hij ook de link met de mens. Met hoe wij ons gedragen en ook over de dierlijke kant van ons. Een aanrader, ook als je niet van mieren houdt (zoals ik!).

Echt kijken naar de bosmieren

Mijn – Mieren – Hoop begint met de verhuizing van een mierenhoop naar de achtertuin van Cools. Hij observeert de mieren in hun nieuwe omgeving en legt uit hoe het systeem werkt tussen de koningin, haar helpende zussen en de mannetjes. Feiten en observaties wisselen elkaar hierin af. Wist je bijvoorbeeld dat elke mierenhoop, elk nest, zo ongeveer 500x zo groot is als de mier zelf? De koningin staat aan het hoofd: zij is de enige die voor nakomelingen zorgt. In een bijna filmisch hoofdstuk beschrijft Cools hoe deze bevruchting gaat. Zij wordt 1 keer in haar leven bevrucht, en legt op basis daarvan al haar eitjes, haar leven lang. De onbevruchte eitjes komen ook uit, dat worden de mannetjes. De helpers van de koningin zijn al haar zussen. En zij leggen dus geen eitjes. Wonderlijk om te lezen in Mijn – Mieren – Hoop!

Een ander fenomeen van de mieren is de manier waarop zij de weg ontdekken naar voedsel en weer terugvinden naar de mierenhoop. Daar zit een ingenieus systeem achter van feromonen, waarbij het nest een eigen geur heeft en ook de intensiteit van de geur laat zien of de mier op de ‘hoofdweg’ of een zijpad loopt. En door de eigen geur worden andere mieren als indringers gelijk aangepakt. Interessant om te lezen in Mijn – Mieren – Hoop.

Ook hebben mieren hun eigen algoritme, waardoor er geen opstoppingen ontstaan. Cools heeft hier mee geëxperimenteerd door obstakels aan te brengen, maar daar gaan de mieren moeiteloos mee om. Hier wordt ook de link met mensen gelegd, omdat een onderzoeker dit systeem van de mieren heeft gebruikt om het fileprobleem aan te pakken. Met recht is de ondertitel van dit boek dan ook: een slim superorganisme in de tuin. Het boek Mijn – Mieren – Hoop staat vol met voorbeelden hiervan.

Andere interessante dieren naast de mierenhoop

In het boek worden soms uitstapjes gemaakt van de Mijn – Mieren – Hoop. Er komen ook andere dieren aan bod. Soms omdat ze te maken hebben met de mieren, en soms is het wat meer een zijweggetje. De groene specht, kevers, zilvervisjes en nachtvlinders bijvoorbeeld. Het mooie van dit boek is dat Cools door zijn observaties laat zien wat er eigenlijk allemaal te zien is, ook in je eigen achtertuin.

Daardoor realiseer ik me direct dat ik daar nauwelijks op let en deze kleine dieren al snel irritant vind. Cools kijkt heel anders: nieuwsgierig, met bewondering en nodigt de dieren juist bij hem thuis uit. Daardoor is dit boek Mijn – Mieren – Hoop een mooie mix van biologie en natuurbescherming. En kunst door de prachtige tekeningen en bovenal een nieuwsgierige blik.


Specificaties Mijn – Mieren – Hoop

Auteur: Achilles Cools | Uitgever: Noordboek | September 2021 | 9789056157814 | 224 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Mijn - Mieren - Hoop
Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.