Pia, een bijzonder prentenboek van Jacques & Lise

Je perspectief zou eigenlijk je leven lang mogen doorgroeien. Hoe groter je wordt, hoe groter de wereld met de bewoners is. Perspectief groeit ook door ervaringen, gebeurtenissen en verhalen. Door te leren daarvan, verrijk je jezelf ermee. Een ruim perspectief geeft rust en meer begrip naar een ander. De wereld is niet zo zwart-wit maar voornamelijk grijs. Pia is een prachtig uniek prentenboek wat speelt hiermee. En wat je perspectief laat groeien terwijl je verwondert.

Pia

Pia

Wanneer Pia een belangrijke pagina uit haar boekje verliest, wil ze die zo snel mogelijk terugvinden. Ze scant de kamer bij de eenzame origamivrouw, tast in het duister bij de oude soldaat. Vervolgens ruikt ze onraad bij de beroofde bankbediende en proeft van het muzikantenleven bij de verdrietige zanger. Haar papiertje lijkt onvindbaar, maar waarom staat Pia niet stil bij de bijzondere verhalen die haar pad kruisen? Een verrassend en origineel prentenboek met een ongewone blik op de werkelijkheid.

Pia is een nieuwe creatie van het bekroonde duo achter Viktor en Henry. Jacques & Lise, Jacques Maes & Lise Braekers, zijn allebei graphic designer. Ze zijn gek op vintage spulletjes én op elkaar. De vondsten op rommelmarkten en de citytrips die ze maken, vormen de basis voor hun ontwerpen die tot verwondering aanzetten.

Of heeft de snotverkouden jongen in haar papiertje geneusd?

Pia

Perspectief

Zoals gezegd in mijn intro, dit is een prentenboek wat speelt met je perspectief. Het is een kinderboek maar het weet mij ook als volwassene meteen te vangen. Allereerst door de bijzondere illustraties. Er wordt gebruik gemaakt van een bepaald kleurenpalet: rood, crème, blauw/groen zijn de overheersende kleuren. Een prachtig en indrukwekkend palet wat mij betreft! Al in het begin laat Pia mij schrikken…

Er mist namelijk een pagina. Deze is grof eruit gescheurd en ik dacht even dat ik een misdruk had. Ik kijk namelijk eerst visueel naar een boek. En dan valt dit wel op. Shit, er mist gewoon een pagina! Lichte paniek borrelde er in mij op, maar laat ik eerst de tekst lezen.

Dit is Pia. Pia met haar boek, een boek vol prachtige pagina’s, en eentje in het bijzonde…

En die bijzondere pagina is dus weg en ze gaat op zoek hier naar.

Pia

Ontmoetingen

Op zoek naar haar vermiste pagina komt Pia langs allemaal bijzondere mensen met opvallende verhalen en situaties. Elk karakter is een kunstwerkje wat mij betreft. Het verhaal, de vormgeving, het is heel bijzonder en interessant. Ook wordt er prachtig met de taal gespeeld. Nog steeds is het geschikt voor kinderen, maar voor volwassenen zit er een aangename taalpracht in.

Links bovenin lees je Pia haar verhaal. Rechts onderin staat het verhaal van de bijzondere karakters die ze tegenkomt tijdens haar zoektocht. Alhoewel.. de laatste woorden worden niet afgemaakt. Waarom is dit? Het is opvallend en ik kan het nog niet plaatsen. Door het verhaal heen merk je dat Pia echt op een missie is en haar pagina moet vinden. Dit is zo belangrijk voor haar, dat de prachtige karakters met hun bijzondere verhalen eigenlijk een beetje verbleken in de noodzaak die Pia voelt tot het vinden van haar pagina.

Enerzijds komt ze door haar zoektocht in contact met deze bijzondere mensen, anderzijds is Pia haar doel het belangrijkste.

Hé, kleine meid!
Help me even met
deze handleiding,
mijn huishoudrobot
slaat til…’

Ontknoping

Uiteraard is er een ontknoping. Hoe kan het ook anders in zo’n mooi boek. De ontknoping maakt alles duidelijk voor mij. We maken Pia haar perspectief mee, en die van de bijzondere karakters. En dan is er nog een laagje. Prachtig gedaan! Simpel, rakend en verwarmend. Er is altijd nog meer verhaal dan wat we zien, een laagje achter hetgeen wat je denkt te weten.

Voor mij is dit een prentenboek om te koesteren. Een bijzonder fantasievol verhaal, met boeiende unieke karakters wat ook nog eens prachtig is vormgegeven. Mét prachtige taalkundige stukjes. Dit boek is er één om van te houden wat mij betreft. En Pia, je bent leuk!

Specificaties Pia

Auteur en illustrator: Jacques Maes & Lise Braekers | Uitgever: Pelckmans | September 2021 | 40 pagina’s | 9789464014556 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.