De berenkring, een belangrijke boodschap van beren in nood

De berenkring is een bijzonder prentenboek met een belangrijke boodschap van beren in nood. Deze boodschap heeft ons geraakt en willen wij graag helpen verspreiden. Het gaat niet goed met de beren in de wereld en wij als mensen kunnen daar iets aan doen!

De berenkring

Synopsis De dierenkring

Kleine Teddybeer twijfelt geen moment wanneer hij een super geheime uitnodiging krijgt. Na een lange reis komt hij eindelijk aan op de genoemde plek. Verbaasd ontdekt hij dat daar zeven echte beren rond een warm vuur zitten. Al deze beren leven op andere plekken in de wereld. En toch hebben ze dezelfde zorgen. Namelijk dat hun leefgebied wordt bedreigd door de aanwezigheid van de mens. Zal het de beren lukken om tijdens deze geheime ontmoeting een manier te vinden om aandacht te krijgen voor hun probleem?

De berenkring is een zoet prentenboek boordevol informatie en heel veel verschillende beren. Voor dierenvrienden vanaf 6 jaar.

Ellen DeLange

Beren in nood

De uitvoering en het verhaal van De berenkring zijn prachtig. Maar de boodschap is pijnlijk duidelijk! De beren op onze planeet hebben het zwaar. Nog sterker vele van hen verkeren in nood! Het is tijd om daar nu wat aan te doen voor het te laat is. En er van de nu al soms weinige beren helemaal geen meer over zijn…

Deze boodschap wordt op bijzondere sterke wijze neergezet. Het verhaal zette ons zeker aan het denken. Maar het was vooral de informatie over beren waar ik stil van werd. En dan vooral de cijfers van de overgebleven beren kwamen echt even binnen. Voor mijn dochter vergeleek ik de aantallen met de hoeveelheid kinderen op school. En dan lijkt dit misschien heel even veel. Tot je de vraag stelt hoeveel scholen zullen er in Nederland zijn en op de hele wereld? En zijn dat er dan veel meer dan dat er beren zijn? Dat was het moment waarop ik zag dat mijn dochter begreep dat het aantal beren op de wereld in sommige gevallen schrikbarend laag is.

De berenkring

Informatie over beren

Naast een mooi verhaal over beren is De berenkring ook een prachtig informatief boek. Achterin staan maar liefst zeven verschillende de soorten beren beschreven. En de koalabeer die stiekem helemaal geen beer is. Hier kun per soort ontzettend veel leuke feiten en weetjes lezen. Zoals onder andere kleur, lengte, gewicht, leefgebied en wat er op het menu staat. Ook word er per soort beschreven of ze bedreigd of kwetsbaar zijn. En wat de bedreigingen voor deze beer dan zijn. Maar de voor mij toch wel meest indrukwekkende informatie is hoeveel er nog zijn.

Deze aantallen verschillen enorm. Zo zijn er van de zwarte beer in Noord-Amerika naar schatting zo’n 600.000. Dit aantal ligt bij de kermodebeer heel veel lager met een aantal van tussen de 100-500 beren in het wild. Dit zijn de getallen waar ik toch wel even van schrok. En juist daarom is dit boek zo belangrijk. Ik hoop dan ook van harte dat De berenkring kinderen inspireert om voor deze dieren te zorgen.

informatie honingbeer

Voor wie is De berenkring?

De berenkring is geschreven voor kinderen vanaf 6 jaar die van dieren houden. En dan de beer in het bijzonder. Het is een prentenboek en informatieboek in één. En juist daardoor denk ik dat de leeftijdsgroep best wat breder kan zijn. Hoewel er hier en daar wel wat moeilijke woorden zijn gebruikt zullen ook jongere kinderen het verhaal mooi vinden. Zij zullen de urgentie in het verhaal misschien minder duidelijk ervaren. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat het ook gewoon een leuk prentenboek is. En ook de informatie over de beren zal jongere kinderen denk ik wel aanspreken. Een nieuwsgierige kleuter vind het namelijk ook erg leuk om te zien welke kleur een beer heeft en wat hij eet. Dus daar kun je prima uithalen wat voor jouw kind leuk is om te leren.

De berenkring is ook een leuk boek om te gebruiken in de klas voor bijvoorbeeld het thema beren. Of om het gesprek te openen over wat wij samen kunnen doen voor het behoud van onze aarde en daarmee het leefgebied van de beer.

De berenkring

Thema’s De berenkring

De berenkring gaat over beren in nood. IJsberen, honingberen, kermodeberen, zwarte beren, bruine beren, brilberen, pandaberen en koalaberen. En al deze beren hebben één ding gemeen. Ze maken zich zorgen over hun leefgebied. Al deze verschillende beren zijn dus verschillende thema’s in dit prentenboek. Maar het belangrijkste thema is dat deze dieren in nood zijn en onze hulp nodig hebben. Het gaat dus om informeren in combinatie met een stukje bewustwording. Dit bijzondere informatieve prentenboek is daardoor ook enorm geschikt om het gesprek aan te gaan met kinderen. Wat kun jij doen om de beren te helpen? (In de illustratie op het schutblad achterin staan vele ideeën!)

Raden wij dit bijzondere prentenboek aan?

Jazeker! De berenkring is een bijzonder prentenboek dat aanzet tot denken. En hoewel de waarheid die schuilgaat achter boeken zoals De berenkring soms pijnlijk en angstaanjagend is ben ik blij dat dit boek er is. Het is belangrijk dat kinderen al jong wordt verteld wat zij kunnen doen om de aarde te helpen. Ik geloof echt dat je met verhalen zoals deze kinderen nu al kunt bereiken. En een verschil kunt maken voor de rest van hun leven. Alleen om die reden raad ik dit boek al aan.

Maar niet alleen de boodschap in dit boek spreekt mij aan. Ook het verhaal vind ik mooi en origineel. Daarbij geven de illustraties heel mooi de verschillen tussen al deze mooie beren weer. Deze combinatie maakt De berenkring wat mij betreft zeker de moeite waard om te lezen. Wij hebben er in ieder geval veel van opgestoken!

De berenkring

Leestips passend bij De berenkring

Beren zijn een immens populair onderwerp voor prentenboeken. Bij StoerLeesVoer hebben we hier dus inmiddels al vele van gelezen. Hieronder zet ik een aantal heerlijke beren boeken op een rij:

Specificaties De berenkring

Tekst: Ellen DeLange | Illustraties: Malgosia Zakac | Uitgever: Clavis | 31 januari 2024 | 48 pagina’s | 9789044852660 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.