Wat denkt mijn kind nu echt; een gouden gids voor als je kinderen hebt

Wat denkt mijn kind nu echt? Dat vraag ik me echt wel eens af. Waarom reageert mijn dochter nu ineens zo aanhankelijk en ‘kleeft’ ze aan mij terwijl we bij mensen zijn die ze toch wel enigszins kent? Ik als ouder merk dat ik soms echt wel met vragen zit en lees dan ook graag zo nu en dan een boek vol met wijsheden over opvoeden. Ik heb dan ook echt zin om dit boek van Tanith Carey te gaan lezen. Wie weet wat ik allemaal ga leren over mijn kind!

hoofdfoto
Wat denkt mijn kind nu echt?

Wat wil je voor je kind?

Het eerste hoofdstuk van Wat denkt mijn kind nu echt is een soort van inleiding van het boek. Het is gericht op wat je jouw kind zou willen meegeven als ouder. Ook kijk je terug op je eigen opvoeding; wat vonden je ouders belangrijk in jouw opvoeding en wat neem je daarvan mee in de opvoeding van je eigen kind? Doe je dingen bewust anders of juist niet?

Het inleidende hoofdstuk is verdeeld in paragrafen en daarin komt vooral veel theorie aan bod. Zo wordt er even ingegaan op de werking van de hersenen, hoe kinderen leren en dat een ‘goed genoeg’ ouder ook goed is. Niemand is perfect en is het ook onmogelijk om de perfecte ouder te zijn. Waarom jezelf hiertoe motiveren als een goede ouder ook goed genoeg is? Hoe staan jullie hierin? Willen jullie de perfecte ouder zijn of zijn jullie tevreden met hoe jullie op dit moment je kind opvoeden?

Wat denkt mijn kind nu echt?

Wat denkt mijn kind nu echt is verdeeld in 4 hoofdstukken totaal. Na het inleidende hoofdstuk genaamd Wat wil je voor je kind? gaat het boek verder met het deel over kinderen in de leeftijd van 2 tot 3 jaar. Daarna volgt de leeftijdscategorie 4 tot 5 jaar en als laatste 6 tot 7 jaar. In iedere leeftijdscategorie zijn er een aantal pagina’s genaamd ‘survivalgids voor ouders’. Hierin wordt steeds een onderwerp behandeld en praktische tips gegeven om hiermee om te gaan. Daarnaast wordt er advies op maat gegeven, ofwel per leeftijdscategorie.

Wat denkt mijn kind nu echt

Mijn dochter is net 3 jaar geworden dus het hoofdstuk van 2 tot 3 jaar is voor mij de focus van dit boek. Wat zal ik allemaal tegenkomen en hoe waardevol zal dit zijn?

2 tot 3 jaar

Wat denkt mijn kind nu echt slaat de spijker meteen op zijn kop. Het zelf doen van dingen is kenmerkend voor deze leeftijd en ik vind het dan ook fijn om te lezen dat dit één van eerste dingen is die beschreven wordt. Maar ook het feit dat kinderen van deze tijd opgroeien met een tablet of mobiele telefoon met filmpjes (ja ik ben er ook schuldig aan..) en dat dit soms ook wel tot spanning kan leiden.

Wat denkt mijn kind nu echt
Kinderen van deze leeftijd willen het liefst alles zelf doen

Een paar situaties waren voor mij persoonlijk erg herkenbaar;

  • van mij (het delen van dingen)
  • zelluf doen
  • verlegenheid
  • niet mama, ik wil papa
  • slaapproblemen

Mijn dochter is nu vooral aan het switchen tussen mij als mama en papa. Als ik zeg dat iets niet mag, gaat zij er of tegenin of loopt naar papa toe. Hier ook even proberen of hetgeen wat ze wilde wel lukt. Dit kan erg frustrerend zijn en zo ervaar ik het soms ook, maar weet ik ook dat het maar een fase is. Het gedrag dat mijn dochter hiermee laat zien vind ik niet fijn, maar ik weet ook dat het maar gedrag is en dat haar gevoel richting mij niet is veranderd. Een paar minuten later kan ik namelijk weer rekenen op een dikke knuffel.

Leuk om te lezen dat deze situaties ook echt horen bij de leeftijdsfase waarin ik nu zit met mijn dochter. Het blokje met de ‘hoe je kunt reageren’ is eerlijk, praktisch en duidelijk. Geen moeilijke theorie maar makkelijk uit te voeren tips die ook echt werken.

4 tot 5 jaar & 6 tot 7 jaar

De hoofdstukken over de leeftijdscategorieën 4 tot 5 jaar & 6 tot 7 jaar zijn hetzelfde opgebouwd. Nieuw in deze delen van het boek is het scenario met een routewijzer. ‘Je houdt meer van haar’ springt er voor mij meteen uit. De omschrijving van de situatie raakt me meteen. Ik heb in mijn werk als pedagogisch medewerker genoeg gezien en gehoord en ook zeker wel eens onzekere kinderen gezien die dit meemaakten. De rivaliteit tussen broertjes en zusjes en wat dat doet met een kind. Het scenario wordt hier geschetst en daarbij hoort in dit geval een routewijzer. Deze routewijzer beschrijft de signalen, de triggers en als laatste de reactie. Dit alles in een duidelijke tabelvorm die meteen inzichtelijk maakt hoe en waar je op kunt letten.

In het hoofdstuk over de 6 tot 7 jarigen komen situaties aan bod die weer echt bij deze leeftijdscategorie passen. Kinderen van deze leeftijd zijn meer bezig met de meningen van anderen, het afzetten tegen de ouders, levensvragen zoals waar baby’s vandaan komen, het moeten maken van huiswerk en het hebben van een vriendje of vriendinnetje.

Wat een fijn boek!

Wat een fijn boek om te lezen; ik kan niet anders zeggen. Wat denkt mijn kind nu echt is geschreven voor iedere ouder die de tijd kan en wil nemen om wat te lezen over het gedrag van zijn of haar kind. De schrijfstijl is prettig en ‘makkelijk’ in de zin van niet onwijs veel moeilijke termen waar je als ouder geen kaas van hebt gegeten. Her en der komen er wel medische termen voor en dan vooral in het eerste hoofdstuk. Deze termen worden meteen uitgelegd en dat is erg prettig.

Dit boek staat in contrast met het boek dat ik eerder las over opvoeden. Het boek dat ik eerder las was meer informatief opgezet en niet zozeer op de praktijk gericht. Van Wat denkt mijn kind nu echt kan ik echt zeggen dat het een ondersteunend boek is dat aan de hand van veel (100!) dagelijkse situaties de ouder meeneemt en laat zien hoe het ook kan.

Per leeftijdscategorie worden er heel veel situaties beschreven met daarbij de nodige informatie. Het ‘hoe je kunt reageren’ vak waarin in drie of vier stappen wordt uitgelegd hoe je als ouder het beste kunt reageren. Heel erg handig en herkenbaar!

Opmaak en illustraties

De opmaak van het boek en de bijbehorende illustraties verdienen het om benoemd te worden. De illustraties passen super mooi bij dit boek. Ze voelen op de één of andere manier vertrouwd. Bij de situaties die geschetst worden maak ik in mijn hoofd een bepaald beeld en dat komt mooi overeen. Er is gewerkt vanuit het kind en dat zie je terug in de illustraties. Alles draait om het kind en hoe hij of zij zich kan voelen in bepaalde situaties. Het is waarheidsgetrouw en vooral de pasteltinten stralen een rust uit die past bij het gevoel dat het boek mij geeft.

De tekstballonnen die gebruikt worden, laten zien wat de ouder en het kind denken of zeggen in de geschetste situaties. Wat denkt mijn kind nu echt is geschreven in de zij- en hijvorm waardoor het voor beide genders fijn voelt om te lezen. Niet alleen ouders kunnen met dit boek uit de voeten, maar ook opa en oma of de professionals in het werkveld zullen dit boek ervaren als een fijn naslagwerk.

Thema’s in Wat denkt mijn kind nu echt

Wat denkt mijn kind nu echt zit boordevol thema’s die op een mooie manier worden aangesneden. Thema’s die in het dagelijkse leven voorkomen, waar kinderen van alle leeftijden mee te maken krijgen en vooral waar wij als ouders nog wel eens met onze handen over in het haar zitten. Hierbij moet je denken aan vriendschappen, gevoelens, leven en dood, vertrouwen en regels, afspraken en kaders. Ik denk dat juist door deze thema’s te bespreken en ouders hier meer bewust van te maken, we heel veel kunnen winnen op het gebied van begrip tonen voor het kind. Die spiegel die voorgehouden wordt kan een eye opener zijn. Je raakt je meer bewust van wat je doet of zegt als ouder.

Ik wil een knuffel

Een situatie die voor mij de spiegel was, was ‘Ik wil een knuffel’. Het beschrijft hoe je kind in een nieuwe situatie / omgeving komt en ineens een knuffel van je wil en niet wil loslaten. Ik heb dit ook wel eens met mijn dochter (bijvoorbeeld als ik haar naar de kinderopvang breng) en dan ben ik toch geneigd om te zeggen dat ze een grote meid is en lekker met de andere kinderen mag gaan meespelen. Maar is dit wel de beste reactie? Het advies bij ‘hoe je kunt reageren’ is namelijk het tegenovergestelde.

Advies bij ‘hoe je kunt reageren’:

Dwing hem niet om mee te doen. Knuffel hem en houd hem tegen je aan. Zeg nu niet dat hij een grote jongen is en mee moet spelen. Gun hem de tijd om zich aan de situatie aan te passen.

Doordat Wat denkt mijn kind nu echt is geschreven in de zij- en hijvorm kan je op de plek waar hij is geschreven ook zij lezen en andersom.

Als ik erover nadenk is het advies eigenlijk heel logisch. Waarom ‘dwing’ ik mijn kind om de situatie te accepteren wanneer dat mij het beste uitkomt? Waarom erken ik het gevoel niet dat mijn kind laat zien en zorg ik er niet voor dat ik aan de behoefte voldoe die zij heeft op dit moment? Voor mij zijn dit momenten waarop ik me bewuster word van hoe ik handel in bepaalde situaties.

Wat denkt mijn kind nu echt; een boek voor alle ouders

Ik ben echt enthousiast over dit boek. Het heeft voor mij de ingrediënten voor een handig en hanteerbaar boek. Wat denkt mijn kind nu echt heeft als titel al veel kracht; wie heeft zichzelf deze vraag nog nooit afgevraagd? Iedere ouder komt wel eens op het punt dat je je kind even niet begrijpt en het gedrag even niet kunt plaatsen. Pak dan dit boek erbij want door de 100 situaties uit het leven van alledag om je kind beter te begrijpen en helpen is er altijd wel een situatie waar je op dat moment in zit. Het advies is duidelijk en het kijkje in de denkwijze van het kind helpt echt om meer begrip te hebben en je te richten op de behoeftes van het kind en niet zozeer alleen maar te kijken naar het gedrag in een bepaalde situatie.

Wat denkt mijn kind nu echt

Specificaties Wat denkt mijn kind nu echt

Auteur: Tanith Carey | Vertaald door Nicole Seegers | Uitgever: Standaard Uitgeverij | september 2021 | 9789022338087 | 224 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.