Wat is er met jou gebeurd? Een boek met tips van een deskundige

Met dit boek leer je hoe het is om als ‘anders’ gezien te worden. Als Joep buiten speelt, krijgt hij elke keer weer dezelfde vraag. Wat is er met jou gebeurd? Joep heeft namelijk maar één been. Was het een haai of een inbreker? Een leeuw? Is hij eraf gevallen? Joep heeft eigenlijk helemaal geen zin om die vraag te beantwoorden. De kinderen verzinnen de meest bizarre verklaringen. Uiteindelijk ontdekken ze dat ze hun fantasie ook kunnen gebruiken om samen te spelen!

Wat is er met jou gebeurd?

De titel “Wat is er met jou gebeurd?” sprak mij meteen aan. Ik wist niet nog niet precies waar het boek over ging. Dus de prenten op de omslag had ik er nog niet bij gezien, want die spreken boekdelen. Maar waarom de titel me aansprak is vanwege mijn zoontje. Hij is geboren met een schisis en toen hij baby was, is hij daar voor de eerste keer aan geopereerd. De spleet in zijn lip is toen gesloten en zijn neus is rechtgezet. Daardoor heeft hij een litteken van zijn lip tot zijn neus. Het aantal keren dat hij de vraag “Wat is er met jou gebeurd?” heeft gehoord, is inmiddels ontelbaar.

Wat is er met piraat Joep gebeurd?

Dit verhaal begint met een spelende Joep. Zijn favoriete spel is piraatje spelen. In de speeltuin waant hij zich op een schip met daaromheen haaien en misschien zelfs wel krokodillen. Maar piraat Joep is niet bang voor haaien. Die kan hij makkelijk aan. Kinderen die Joep nog nooit hebben gezien daarentegen… “Wat is er met jou gebeurd?” “Je hebt maar één been!” Joep heeft geen zin om daar antwoord op te geven. “Wat denk je zelf?” Het meisje dat het vroeg, is daarop uitgepraat.

Maar… er volgen er nog véél meer vragen en antwoorden van véél verschillende kinderen. Zo wil een jongen weten of het been eraf gevallen is. Weer een ander kind weet dat dat niet kan. Een ander stelt de nieuwe vraag of het door een inbreker kwam. Wat is er dan gebeurd, is het een truc? Nee! En het komt ook niet door een leeuw! En nee, ook niet door duizenden leeuwen!

Samen spelen

Joep speelt weer verder. Het eerste meisje komt weer naar hem toe. Dit keer vraagt ze of dat een krokodil is daar beneden. En al gauw spelen alle andere kinderen mee als piraat. De kinderen zijn niet langer ‘de jongen met de blauwe broek’ of ‘het meisje met de knotjes’ of ‘de jongen met het ene been’. Nia, Haru, Noah, Emma, Jayden en Joep gaan de strijd aan tegen de haaien en krokodillen! En wanneer ze naderhand gezellig samen wat fruit eten op een bankje, hoeven ze eigenlijk helemaal niet meer te weten wat er met Joep gebeurd is.

Een mooi verhaal vind ik, waarin mijn zoontje zich enerzijds (deels) in zou kunnen herkennen. Altijd fijn om te weten hoe je in bepaalde situaties het beste kunt handelen, aangezien de mens een sociaal wezen is. Anderzijds leert hij middels ‘Wat is er met jou gebeurd?’ ook hoe je het beste om kunt gaan met mensen die er in zijn ogen anders uitzien.

Tips van James Catchpole, de schrijver van Wat is er met jou gebeurd? én ervaringsdeskundige!

Wat is er met jou gebeurd?

Schrijver James Catchpole geeft op de allerlaatste bladzijde tips aan volwassenen die nieuwsgierige kinderen hebben. Wanneer jouw kind alles wil weten over ieder gehandicapt persoon die je tegenkomt en/of dan honderden vragen (hardop!) stelt. Praat dan op een rustige manier tegen je kind, zodat het zich niet ongemakkelijk voelt. En leg uit dat sommige mensen inderdaad maar één been hebben, in een rolstoel zitten of anders praten. En dat dat oké is: beperkingen zijn normaal.

Geef een algemene uitleg aan je kind. Bijvoorbeeld dat iemand in een rolstoel zit, omdat zijn/haar benen het niet goed doen. Of dat sommige mensen geboren worden met één been of het verliezen door een ongeluk. Maak duidelijk dat het goed is om nieuwsgierig te zijn, maar maak ook duidelijk dat het niet zo netjes is om mensen die je niet kent persoonlijke vragen te stellen. Bovenal: verplaats jezelf eens in de ander en stel je eens voor hoe vervelend (of saai) het is om steeds weer diezelfde vraag te moeten beantwoorden…

Specificaties “Wat is er met jou gebeurd?”

Auteur: James Catchpole | Vertaling: Monique Berndes | llustraties: Karen George | Uitgever: De Vier Windstreken | 9789051168174 | september 2020 | 32 pagina’s | Meer informatie vind je hier

footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.