De droomfabriek – een boek over onderwijs en liefde

De droomfabriek valt direct op tussen de boeken in mijn boekenkast. Zwart met rood, een mooie afbeelding van een vrouw. Een opvallende sigaret. Het boek trekt mij aan door de cover, maar vooral ook door het onderwerp: onderwijs. Mijn hele leven bevind ik mij al in het onderwijs. Zelf, als kind. Mijn ouders zijn beide leerkracht. Mijn man en ik werken in het onderwijs. Onze kinderen zitten op school. Een groot deel van familie en vrienden zitten in het onderwijs. Kom maar op met fictie over dit onderwerp!

De droomfabriek hoofdfoto

De droomfabriek

Wat als de school onder je huid gaat zitten, en die ene leerling ook?

Josie wordt zonder ervaring wiskundelerares op een school in een achterstandswijk. Ze heeft de grootste moeite met orde houden, boeken vliegen door het lokaal, tampons steken in het plafond en nooit stoppen die kinderen met praten. Vooral de populaire Carmen uit klas 3A maakt het haar moeilijk.

Carmen komt te laat, zit op haar telefoon, heeft nooit huiswerk gedaan, geen pen bij zich – en hoezo is dat háár probleem? Ze heeft immers zestigduizend volgers op Instagram. Dan vraagt het meisje ineens om bijles, maar wel op één voorwaarde: het moet bij Josie thuis.

De droomfabriek is een ontroerend, geestig en schrijnend verhaal over een falend onderwijssysteem en over twee jonge mensen die elkaar harder nodig hebben dan hen lief is.

Falend onderwijssysteem

Ik ging direct ‘aan’ op de term ‘falend onderwijssysteem’ dat op de flaptekst van De droomfabriek staat. Het maakte mij nieuwsgierig, maar ook een beetje recalcitrant. Want hoezo vindt een auteur dat hij dat ‘zomaar’ kan stellen? Een beetje getriggerd start ik dan ook aan dit boek. In het begin wordt mijn recalcitrantie nog iets meer gevoed, al weet ik natuurlijk heus wel dat dit gaat om een fictieboek en dat ik dit allemaal niet zo serieus moet nemen.

Josie krijgt namelijk een baan, zonder enige ervaring of diploma’s, als docent wiskunde op een school waar het nodige aan de hand is. Lerarentekort is een ding, maar je moet van vrij goede huize komen om volledig voor een derde klas te mogen zonder enige lesgevende achtergrond. En ja hoor, Josie maakt precies mee wat veel mensen voor zich zien bij een derde klas op een school in een achterstandswijk. Zoals op de flaptekst staat, het gaat van vliegende tampons tot ronduit brutale jongeren.

Ik word wat kalmer als ik verder lees. Josie doet namelijk precies het goede in het eerste deel. Ze gaat voor contact, echt contact met haar leerlingen. Niet alleen maar stof willen overdragen, maar in verbinding zijn en goed luisteren. Een prachtig voorbeeld van hoe veel docenten op vergelijkbare scholen een geweldige baan hebben gecreëerd. Deze mensen doen dit met een missie: Het zien van alle jongeren.

De droomfabriek is een pageturner

Je blijft lezen in De droomfabriek. Ook als onderwijs een ver-van-je-bed-show is. Er zit namelijk een onderlaag in het verhaal dat mij enorm blijft boeien. Af en toe schemert er doorheen dat er op de school van Josie meer aan de hand is. Zijn de leidinggevenden wel zo betrouwbaar? Waarom heeft die ene docent zo’n goed contact met kinderen? En bovenal, wat is er toch met die mysterieuze Carmen?

Ik wil natuurlijk niet teveel spoilers weggeven van De droomfabriek. Het is tegelijkertijd ook lastig om het boek goed te beschrijven zonder iets te zeggen over de karakters van Josie en Carmen. Ergens voel je aankomen dat er iets gaat gebeuren, maar het was voor mij tijdens het lezen nog onduidelijk wat precies. Ik ga hier dan ook niets over zeggen, want deze zoektocht en dit ‘onderbuikgevoel’ tijdens het lezen wil ik je niet ontnemen.

Richting het eind van het boek wordt de verhaallijn voor mij iets te onwaarschijnlijk. Toch kan ik mij voorstellen dat als je minder affiniteit hebt met het thema onderwijs, dat dit voor jou niet zo zal voelen. Voor mij is de basis van het boek zeer realistisch, waardoor het onprettig aanvoelt als er zulke heftige zaken gebeuren. Ik moest dan ook echt even schakelen naar het overduidelijke fictiedeel. Zoals op de flaptekst staat: “Wat als de school onder je huid gaat zitten?” ging dit boek mij een beetje onder mijn huid zitten. Ik kon het niet wegleggen!

Laat je niet afschrikken

De situatie waarin Josie terecht komt in De droomfabriek is deels realistisch, maar ook wel wat gedramatiseerd. Zodra de heftige wending plaatsvindt in het verhaal raak ik haar als docent kwijt. Het is, zoals gezegd, overduidelijk fictie en zo’n diepgewortelde wens daadwerkelijk uitvoeren om kinderen te redden van een vervelende thuissituatie is niet oke. Ik heb andere recensies gelezen en met name docenten geven aan dat ze dit deel met buikpijn hebben gelezen en soms ook hebben weggelegd. Ik zelf was te nieuwsgierig, maar moest mijzelf vooral voorhouden dat dit een verzonnen verhaal is door auteur Gerwin van der Werf.

Gerwin van der Werf is auteur van zes boeken. Daarnaast werkt hij als muziekdocent in het Voortgezet Onderwijs en is hij literatuurcriticus bij Trouw. Twee van zijn boeken gaan over zijn werk als docent, de andere boeken zijn romans.

Laat je niet afschrikken door de kritische noot in mijn recensie. Het is mijn eigen beleving dat ik fors moest schakelen in het verhaal. Het is wel echt een lekker geschreven boek, spannend op zijn tijd en vooral niet voorspelbaar qua afloop. Wel een aanrader dus!

Specificaties De droomfabriek

Auteur: Gerwin van der Werf | Uitgever: Atlas Contact | 288 pagina’s | 9789025472412 | augustus 2022 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.